З серпня 2017 року ТОВ «Харківенергопром«, що входить до сфери бізнес-інтересів Авакова, намагається продавити біля сіл Кручик і Миролюбівка Павлівської сільради (Богодухівський район Харківської області) пошук «газусланцевих товщ».
Перші слухання з цього приводу відбулися 16 серпня у Кручику — на них громада переважною більшістю голосів згоди на пошуки газу не дала. 9 вересня на других слуханнях, знов у Кручику, селяни вже одноголосно проголосували проти пошукової свердловини — примітно, що газовидобудівники про свої наміри нічого конкретного цим зборам пояснити не могли.

Чергові слухання були заплановані на 30 вересня. З своїх помилок ТОВ «Харківенергопром» зробив висновки, але від стратегії продавлювання не відмовився: інформації про проект та його екологічні наслідки надавати якомога менше, на слухання запросити тільки прибічників.

Можливість ознайомитися з документами — робочим проектом, планом з рекультивації та ОВНСом (загалом близько 600 сторінок спеціалізованого тексту) — активістам було надана тільки за 3 дні до слухань. При цьому скопіювати робочий проект (щоб його переглянули фахівці) директор «Харківенергопрому» А. Ярошенко не дав — бо «в ньому комерційна таємниця» — що саме там є таємницею, він пояснити не зміг. Головним ноу-хау продавлювання став перенос місця проведення слухань. До складу Павлівської сільради входять три села: Павлівка, Миролюбівка і Кручик, — причому до місця, де «Харківенергопром» збирається бурити, Миролюбівка і Кручик стоять найближче. Тому логічно, що саме їх мешканці найбільше побоюються можливих негативних наслідків цього проекту. Тепер слухання перенесли до Павлівки.

Спочатку їх оголосили на 13-00 30 вересня біля будинку культури — при цьому ніде не розмістивши оголошення. Але напередодні, тобто, 29 вересня, у 16.30 оголошення з’явилося – але уже на 10-00. У цей час, по-перше, багато хто з селян мав бути на роботі, по-друге, багато хто з них про цю зміну просто не встиг дізнатися. У оголошенні вказувалося, що для бажаючих буде наданий автобус — 30 вересня, за годину до слухань, сільрада заявила, що ніякого автобусу не буде… Головуючий на слуханнях, батько нинішнього голови Павлівської
сільради Микола Заєць (як, до речі, і сам її голова – Іван Заєць) всіма силами намагався не дати озвучити проблеми, які може потягнути цей проект — фактично, лобіював інтереси «Харківенергопрому». Коли з’ясувалося, що слухання все одно проголосували проти цього проекту – «руками» — призначив переголосування розподілом «хто «за» — наліво,
хто «проти» — направо». Коли знов більшість виявилася проти – заявив, що голоси членів рахункової комісії чомусь не рахуються…

І – все одно – більшість проголосувала проти цього проекту. Дивіться самі. Лишається додати, що головним спікером, хто озвучив можливі проблеми даного проекту, був Валерій Ловчиновський (Фонд допомоги дикій природі).

Оставьте комментарий