Починаючи із 2012 року Міжнародний антифрекінговий день, Global Frackdown, почали відзначати більш ніж в 30 країнах по всіх континентах.

По всьому світу в цей день, день боротьби проти фрекінгу, проходять акції та маніфестації, спрямовані проти видобутку сланцевого газу, на різних мовах активісти заявляють: Ми проти знищення екосистеми! Ми за чисту воду! Ми за життя! Природа не має кордонів! Людей непокоїть майбутнє їхньої землі, збереження природи, безпека власного існування та існування наступних поколінь. 11 жовтня 2014 року, в рамках міжнародного руху Global Frackdown український Національний екологічний центр в Києві проводить акцію протесту проти розробки і видобутку сланцевого газу, приєднуючи свій голос до голосу громадськості всього світу, яка виступає за заборону фрекінгу, як технології, яка несе загрозу здоров’ю людей і довкіллю.

Захід відбувається в самому центрі столиці — на Хрещатику. Екологи-активісти розгорнули пересувну виставку зі стендами, роздають перехожим інформаційні матеріали, розповідають, до яких екологічних і соціальних наслідків може привести видобуток нетрадиційного газу в Україні, а також — як досягти енергетичної незалежності, не ризикуючи здоров’ям нації. Наразі українці мало обізнані з проблеми сланцевого газу, бо ця тема майже не освітлюється засобами масової інформації. Мета акції – привернути увагу до проблеми фрекінгу (гідророзриву пластів), технології, яка застосовується при видобутку сланцевого газу. В Україні екологи, вчені, представники громадськості та народні депутати неодноразово виступали з вимогами оголосити мораторій на розробку і видобуток сланцевого газу на територіях, які вже є техногенно навантаженими, вододефіцитними або мають природну цінність. Із самих різних трибун — від сільради до Верховної Ради, — на круглих столах і мітингах лунали застереження про небезпеку і неминучі ризики такого способу видобутку газу.

Жителі країн, у яких видобувають або планують добувати сланцевий газ методом гідророзриву, виступають за повну заборону фрекінгу на користь чистих і поновлюваних джерел енергії. На сьогоднішній день в більшості європейських країн фрекінг вже знаходиться під забороною.

Оставьте комментарий