Різке збільшення виробництва енергоресурсів у США завдяки фрекінгу не може бути відтворено в Європі, йдеться в доповіді берлінської Watch Group.
31135
Дослідження було зроблено на тлі заяв німецьких чиновників стосовно того, що пробне буріння можна дозволити в певних обставинах. У разі успіху технологія гідророзриву пласту може стати комерційною.

У дослідженні наголошується, що розвідка на ранній стадії в Польщі, Румунії та Україні дала невтішні результати. Крім того, в дослідженні наголошується, що сланцевий бум у США «відбувається у відповідності з конкретними умовами«, яких не існує в Європі і, ймовірно, «навряд чи існують в будь-якій країні«. Аналітики Watch Group також наголошують на тому, що видобуток сланцевого газу в Америці відбувається в районах із низькою щільністю населення – на відміну від більшої частини Центральної Європи − що сприяло зниженню витрат на буріння і зменшенню ймовірності громадянського протесту.

У доповіді також йдеться про те, що фрекінг у Німеччині, швидше за все, заважатиме зусиллям країни по скороченню викидів парникових газів.

«Це чиста ілюзія вірити в те, що можна повторити успіхи США і в той же час мінімізувати пов’язані з цим екологічні наслідки«, — підкреслює автор дослідження Вернер Зіттель.

Оставьте комментарий