Частка електроенергії, виробленої вітряними турбінами, становить рекордні 4,8% від загального обсягу електроенергії, спожитої в Сполучених Штатах Америки в січні 2014р., за даними Американської асоціації з енергетичної інформації. Такі результати були досягнуті всупереч негативному збігу обставин.
no_shale_gas
У 2013р. федеральний уряд у Вашингтоні скасував субсидії для вітряних електростанцій, а бум видобутку сланцевого газу зробив блакитне паливо екстремально дешевим, що розглядалося багатьма експертами як підрив конкурентоспроможності відновлюваних джерел енергії.

Газ чи вітер?

Здається, ніщо не може зупинити американську індустрію вітряних електростанцій, відзначає Bloomberg. Індустрія продовжує активно зростати тільки тому, що електроенергія, яка виробляється за рахунок сили вітру, виявляється дешевшою, ніж енергія, що виробляється за рахунок спалювання вугілля або газу. За статистичними даними, найбільше вітряної електроенергії виробляється в багатих природним газом штатах: Техасі, Оклахомі і Колорадо.

За статистикою Bloomberg New Energy Finance (BNEF), вартість 1 МВт/год вітряної електроенергії в світі становить близько $84 – з урахуванням скасування субсидій в США – стільки ж, скільки коштує в середньому у всьому світі 1 МВт/год електроенергії, що виробляється газовими електростанціями.

У Сполучених Штатах спостерігається жорстока конкуренція між вітром і природним газом. З одного боку, технологія гідророзриву пластів (застосовувана для видобутку сланцевого газу) привела до перевороту в американській енергетиці, і тепер ціни на газ в США є найнижчими у світі, і республіканці в конгресі активно виступають на користь початку масштабного експорту природного газу.

З іншого боку, вітряним електростанціям дозволяли утримуватися на плаву значні федеральні субсидії, але з їх скасуванням торік індустрія продовжила зростати. Це говорить про те, що виробництво електроенергії «з повітря» міцно встало на ноги.

Більше того, вітряна енергія продовжує дешевшати за рахунок застосування інноваційних технологій. За останні чотири роки, повідомляє Bloomberg, ціна вітряної енергії скоротилася на 43%, що пояснює скасування субсидій за непотрібністю. У 2013р. субсидії виплачувалися на рівні $23 за МВт/год за середньої ціни $84 за МВт/год, тобто на рівні 27%.

Аналітик BNEF з вітряної енергії Емі Грейс вважає, що в найближчі кілька років частка вітряних електростанцій продовжить зростати швидкими темпами, в т.ч. за рахунок безлічі вже укладених контрактів. Нагадаємо, що загальний обсяг американської індустрії вітряної енергії оцінюється в $14 млрд, при цьому вона є другим найбільшим споживачем турбін в США.

Ризики для перспектив газу в США

Слід зазначити, що ціна електроенергії, що виробляється вугільними електростанціями, на 3% нижче за середньосвітову ціну вітряної і газової електроенергії. Однак самі вугільні електростанції дорогі в спорудженні та обслуговуванні, а також забруднюють навколишнє середовище. При цьому вартість енергії атомних електростанцій в два рази дорожча середньої ціни газової та вітряної енергії в $84.

Усередині Сполучених Штатів попит на природний газ неухильно зростає на тлі відмови від енергії вугілля та атома, що позначається на його ціні – вона почала зростати, за даними Міністерства енергетики США. Але варто відзначити, що в 2008р. природний газ в США коштував $8,90 за 1 млн британських термічних одиниць ($311,5 за 1 тис. куб. м), в 2013р. – $3,73 ($130,55 за 1 тис. куб. м), що значно нижче середньосвітової ціни .

За даними British Petroleum, природний газ коштує $318,5 за 1 куб. м в Сполученому Королівстві, $385 за куб. м у ФРН і $595 за куб. м в Японії. З урахуванням прагнення Вашингтона експортувати американський природний газ, а також зростання внутрішнього попиту, у американського газу залишається величезний запас конкурентоспроможності в глобальному масштабі.

Якщо американцям доведеться платити за газ більше – вітер переможе. За даними Citigroup, в 2020р. американський газ буде мати частку глобального ринку 20%. Це неминуче передбачає подорожчання природного газу всередині США.

Конгресмени в Вашингтоні зазначають, що виробники природного газу в США використовують нечесні методи конкурентної боротьби. Деякі компанії формують загальні партнерства з обмеженою відповідальністю, що дозволяє йти від сплати податку на прибуток і знижувати ціну на газ.

Демократи в конгресі, які висловлюються проти перетворення США на енергетичну наддержаву за рахунок початку експорту американського газу, впевнені, що експорт газу призведе до його подорожчання на внутрішньому ринку. Республіканці зазначають: ціни на газ усередині США схильні до значних коливань залежно від деяких факторів.

У період екстремальних морозів зими 2013-2014рр. в США ціна на газ в Бостоні на кілька днів злетіла в 10 разів – до $2660 за 1 тис. куб м. Подібна нестабільність цін на викопну сировину пояснюється тим, що такі товари, зокрема газ, торгуються в США за короткостроковими або одноденним контрактами або угодами.

Ціни на енергію вітру набагато стабільніші, аніж ціни на будь-який вид викопного палива. Стівен Монро з New Energy Finance зазначає: «З вітром такої цінової драми не буває. На вітер можна сміливо укладати 20- і 25-річні контракти, а ціну на газ ніхто не візьметься передбачити і на п’ять років вперед».

В умовах сьогоднішньої невизначеності американські компанії ЖКГ дивляться тільки на ціну того чи іншого джерела енергії. Саманта Дарт, аналітик Goldman Sachs Group, вважає, що газ в США буде конкурентоспроможний при цінах не вище $157,5 за 1 тис. куб. м. При більш дорогому газі вітер стане «королем американської енергетики».

Політичне рішення

Тим часом ситуація залишається невизначеною і багато в чому залежить від того, які рішення будуть прийняті у Вашингтоні. Аналітик Navigant Consulting у Ванкувері Декстер Гонтлет повідомив, що перспективи енергії вітру на внутрішньому ринку США (без урахування таких революційних факторів, як початок експорту американського газу) обумовлені впливом трьох змінних: індивідуальної потреби кожного штату в тому чи іншому вигляді енергії, федеральні субсидії тієї чи інший індустрії і співвідношення ціни енергії вітру/енергії газу.

«Угоди про постачання електроенергії в США знаходяться під колосальним тиском, – повідомив Юрген Зешкі, голова німецького виробника турбін Nordex SE. – Бум сланцевого газу чинить тиск на ціну вітряної електроенергії, інвестувати зараз складно«.

При глобальній ціні природного газу, як зазначалося вище, в $318,5 (Британія) – $595 (Японія) за 1 тис. куб м, експорт американського газу може призвести до його подорожчання з нинішнього рівня $130,55 за 1 тис. куб. м в два-три рази, що значно перевищує допустимий ліміт його конкурентоспроможності на внутрішньому ринку.

Перетворившись на енергетичну наддержаву, Сполучені Штати забезпечать ще більш стрімке зростання своєї індустрії екологічно чистих вітряних електростанцій, що підстьобне темпи створення нових робочих місць і нові контракти для виробників турбін як усередині США, так і за її межами. Одним словом, такий крок надасть вирішення для багатьох проблем адміністрації президента Барака Обами.

Але навіть якщо в конгресі верх візьмуть демократи, і експорт американського газу на світовий ринок не розпочнеться, проблема примусу виробників газу до сплати податків (якою, без сумніву, займеться Служба внутрішнього оподаткування США) і нестабільність газових цін на тлі обумовленого технологічним прогресом здешевлення вартості вітряної енергії і тиску енвайронменталістского лобі у Вашингтоні невідворотно призведуть до перемикання американських комунальників на споживання енергії вітряних електростанцій. І в цьому випадку викопне паливо в США виявиться просто нікому не потрібне.

Оставьте комментарий