10 травня 2012 року Кабінет Міністрів України визнав компанії Шелл та Шеврон переможцями тендеру на право укладання угод про розподіл продукції (УРП) щодо Юзівської та Олеської ділянок, де можливий видобуток нетрадиційного газу. На відміну від УРП щодо Юзівської площі, яка була підписана сторонами угоди ще 24 січня 2013 року, УРП щодо Олеської ділянки все ще перебуває в процесі погодження з органами самоврядування Львівської та Івано-Франківської областей.

vasyĺ scrypnyčuk

До Вашої уваги інтерв’ю з цього приводу з Головою Івано-Франківської обласної ради паном Скрипничуком В. М.

— Шановний Василю Михайловичу, як Ви оцінюєте шанси на погодження Івано-Франківською обласною радою проекту угоди про розподіл вуглеводнів між державою Україна, компанією Шеврон Юкрейн Б. В. та ТОВ «Надра Олеська» до 24 серпня поточного року як це визначено розпорядженням Кабінету Міністрів України №415-р від 12.06.2013?

— Це питання буде розглянуто Івано-Франківською обласною радою на пленарному засіданні 20 серпня 2013 року. Говорити зараз про вірогідність погодження — краще піти до ворожки. Чому так? Дуже багато залишилося невияснених спірних питань.

— За Вашою оцінкою, які вигоди та ризики несе можливий видобуток сланцевого газу для Івано-Франківщини?

— Погодити угоду — значить діяти в інтересах “Шеврону” і “Надра Олеська”. Не погодити угоду — значить діяти в інтересах путінського “Газпрому”. Вибір, що називається, широкий, адже при відсутності наявності інтересів області відверто присутні чиїсь приватні або постімперські інтереси. Окрім того, наявні дуже серйозні ризики правового та екологічного характеру. Згідно вимоги частини 2 статті 11 Закону України “Про угоди про розподіл продукції” проекти угод про розподіл продукції підлягають обов’язковій державній експертизі з фінансових, правових, природоохоронних та інших питань відповідно до законодавства. Матеріалів таких експертиз ми не бачили.

Але про все це прошу детальніше прочитати на сайті нашої обласної ради.

— Як Ви оцінюєте рівень і якість діалогу органів самоврядування Івано-Франківської області з Кабінетом Міністрів України та органами центральної влади України щодо підписання УРП з компанією Шеврон та щодо питання видобування сланцевого газу на Івано-Франківщині в цілому?

— Рівень такого діалогу міг би бути вищим, якість могла б бути кращою… Координація діяльності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування під час укладення, виконання, припинення дії угод про розподіл продукції мала би здійснюватися, відповідно до вимог чинного законодавства, Кабінетом Міністрів України в межах його повноважень. Якраз цього й не було.

— На цьому тлі, прокоментуйте, будь ласка, проект закону України №2438а від 27.06.2013 пана Рудьковського щодо передачі права погодження УРП від органів місцевого самоврядування до облдержадміністрацій?

— Навряд чи пан Рудьковський діяв тут за власною ініціативою… А щодо самої ідеї, то місцеве самоврядування залишилося єдиним форпостом народовладдя в Україні, хай навіть у такій схибленій формі, як у нас. І тому цей законопроект можна розцінити, як чергову спробу теперішнього державно-владного режиму забрати чергову групу повноважень від місцевого самоврядування. Місцеві державні адміністрації, до речі, ще більш залежні від КМУ, ніж деякі народні депутати, і тому державна влада хоче через них і без місцевого самоврядування вирішувати все.

— Як співпрацює облрада в контексті сланцевого газу з Івано-Франківською ОДА?

— Відносини обласної ради з ОДА останнім часом ґрунтуються виключно на правовій основі. В тому числі і щодо сланцевого газу. ОДА подала проект рішення обласної ради з цього питання. Цей проект разом з іншими проектами і пропозиціями відправлений на розгляд постійних комісій обласної ради. Їх у нас одинадцять, і вони збираються провести свої засідання до 14 серпня 2013 року. На засідання комісій запрошені представники ОДА. Так само ми їх запросили і на засідання президії обласної ради, яке планується провести 16 серпня. А чергова сесія обласної ради відбудеться 20 серпня, де серед інших кількох десятків питань планується також розгляд проекту рішення про погодження обласною радою проекту угоди про розподіл продукції.

— Як Ви оцінюєте діалог громади Івано-Франківщини з компанією “Шеврон”?

— Як такого, я його на серйозному рівні майже не помітив. Була зроблена спроба, але тільки на рівні окремих органів місцевого самоврядування.

— Як Ви оцінюєте діалог та поточний рівень співпраці з іншим потенційним учасником УРП – компанією ТОВ «Надра Олеська»?

— Жодного діалогу і жодної співпраці з цією невідомою нам структурою обласна рада ще не проводила. Не було жодного, навіть інформаційного приводу для подібної роботи.

— Чи Ви спілкуєтесь з Вашими колегами-депутатами Львівської області щодо видобутку сланцевого газу на Олеській площі?

— Так. Нам відомо, що вони тільки-но збираються обговорювати дане питання на офіційній основі. Керівництво нашої обласної ради поставило до відома наших сусідів про початок обговорення питання сланцевого газу в Івано-Франківській обласній раді, і ми навіть запросили декількох осіб з Львівщини до участі у роботі створеної спеціально для підготовки до розгляду цього питання робочої групи.

— Будь-ласка, оцініть у відсотках шанси на погодження Івано-Франківською облрадою проекту угоди про розподіл вуглеводнів між державою Україна, компанією Шеврон Юкрейн Б. В. та ТОВ «Надра Олеська» у найближчий час.

— Якби були враховані хоча би основні зауваження і пропозиції нашої робочої групи — то відсоток був би доволі вагомим. Якщо інтереси області будуть і надалі ігноруватися — то у депутатів не буде вагомих підстав голосувати за таке погодження. Мова йде, зокрема, про залучення підприємства спільної власності територіальних громад області, яке могло би бути присутнім в угоді замість ТОВ «Надра Олеська», про участь Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу у цьому проекті.

Окремо треба сказати про наявність в угоді гарантій для місцевих потреб у виробленій продукції. Суть справи в тому, що Україна і зараз видобуває газ. Куди і за якою ціною для українців він іде? Сланцевий газ куди піде і чий він буде?

Ми запропонували КМУ проаналізувати зауваження до угоди та, при можливості, внести зміни до проекту угоди, зважаючи на ці зауваження та перестороги членів робочої групи.

З 08 серпня будуть проводитися засідання постійних комісій обласної ради. Матеріали, напрацьовані робочою групою, передані постійним комісіям. На основі їх висновків і рекомендацій Івано-Франківська обласна рада і буде розглядати дане питання на черговій сесії.

Оставьте комментарий