У той час як більшість західноєвропейських урядів виступають проти видобутку нафти і газу зі сланцевих порід методом «фрекінгу», британський уряд наполегливо працює над проблемами сланцевої промисловості країни.
shale-gas
Уряд в п’ятницю запропонував надати компаніям право на підземне буріння без отримання згоди від кожного власника земельної ділянки для свердловин глибиною не більше 300 метрів, або 985 футів.

Також схвалено пропозицію, за якою оператори здійснюють добровільний внесок в розмірі 20000 фунтів, або $34000 до бюджету місцевих громад за кожну горизонтальну свердловину.

Водночас уряд опублікував дослідження Британської геологічної служби, де ймовірні запаси нафти сланцевих порід на півдні Лондона (район т. зв. Weald Basin), оцінено в 4,4 млрд. барелів.

Зазначимо, що до сьогодні не доведено існування комерційних запасів сланцевого газу або нафти у Великобританії, а промислове полювання в основному зосереджено на газі. Оцінка запасів сланцевої нафти є першим великим дослідження у Великобританії, котре вказує на можливу наявність істотних покладів цього ресурсу.

Британський уряд, як видається, намагається запобігти незгоді екологічних груп і землевласників, котрі виступають проти «фрекінгу».

Сланцева свердловина зазвичай сягає милю чи більше вглиб, а під час роботи охоплює таку ж бокову відстань. Екологічні групи намагались зупинити буріння, заохочуючи власників землі над свердловинами до блокування в судовому порядку.

Досить швидко екологи зреагували і на нові пропозиції уряду. «Зачистка права власності людей в намаганні збурити сланцеву лихоманку в стилі Клондайк» в районі Лондона «є високотоксичним комплексом політичних заходів«, заявив Грінпіс.

Майкл Фаллон, міністр енергетики Великобританії, сказав у відповідь, що уряд запропонував «чесну угоду для громад в обмін на підземний доступ до настільки глибоких надр, що це не матиме впливу на землевласників«.

Уряд також заявив, що бездіяльність призведе до того, що «комерційна експлуатація сланцевого газу і нафти у Великобританії навряд чи розвинеться в значних масштабах«. Зміни справлять позитивний вплив також на іншу видобувну активність, наприклад вуглевидобуток.

Згідно з урядовим планом, компанії як і раніше повинні платити за прямий доступ до землі власникам ділянок, отримувати всі необхідні дозволи на буріння і «фрекінг». Пропозиції зараз проходять 12 — тижневий період консультацій. Далі уряд має вирішити, як діяти.

Хоча сланцевий газ чи нафта не видобувалась у Великобританії, індустрія рухається вперед. Невеличка компанія IGas Energy нещодавно пробурила розвідувальну свердловину в північній Англії, знайшла газ і на разі перевіряє зразки на придатність до комерційної експлуатації, за словами генерального директора Ендрю Остіна. Також цьогоріч французький нафтовий гігант Total заявив, що планує інвестувати у британський сланцевий газу.

Операторів приваблює геологічний потенціалу Великобританії, а також вітальна поза королівства. Огляд запасів центральної Британії, опублікованої торік Британською геологічною служби, свідчить про залягання 1,300 трлн кубічних футів газу в цьому районі, щоправда без гарантій придатності до видобутку.

Прогрес відбувається повільно, з обмеженою кількістю пробурених свердловин. Оператори кажуть, що низка питань, від відсутності обладнання до громіздкого регулювання, уповільнює темп діяльності і додає до вартості.

Нове геологічне дослідження, опубліковане в п’ятницю, дає нетривку надію. Хоча 4,4 млрд. барелів нафти видається значним обсягом, немає певності, що ресурс згодиться для видобутку.

Оставьте комментарий