Виступ Оксани Волоско-Демків, радника Міністра екології та природних ресурсів України, екологічного аудитора, експерта.

Група громадських організацій, які не входять у Громадську раду, ініціювала зустріч з міністром екології, яка відбулася 5 березня 2014 р.

Ключові аспекти цієї зустрічі:

1) Претензії громадськості щодо неефективності роботи Громадської ради. Пропозиції: перегляд структури членства ГР з забезпеченням ширшого представництва; створення тематичних груп з професіоналів, які стосуються клімату, води, природоохоронних територій, відходів і т.д.

2) Забезпечення доступу громадськості до екологічної інформації: запити в фонд держмайна про оприлюднення інформації про екологічні і соціальні зобов’язання, які були визначенні в ході проведення екологічних аудитів в процесі приватизації підприємств; оприлюднення на сайті Мінекології інформації про надані ліцензій, про фінансування об’єктів ПЗФ, про фінансування наукових досліджень.

3) Аналіз стану виконання Україною міжнародних зобов’язань за міжнародними природоохоронними угодами і конвенціями: інформація для обговорення громадськістю, аспект можливості конверсії боргів заради довкілля.

4) Аналіз ефективності використання міжнародної технічної допомоги: надання інформації для громадського моніторингу, створення бази даних таких проектів, надання інформації про результативність.

5) Видобування нетрадиційних газів: підготувати звернення до компаній «Шелл», «Шеврон» про оприлюднення інформації про обсяги проектів і про результати проведених досліджень з екологічних ризиків і оцінки впливу на навколишнє середовище.

Оставьте комментарий