Заява організації «Працівники охорони здоров’я штату Нью-Йорк проти фрекінгу» у відповідь на дослідження на наявність речовин, що спричиняють ендокринні розлади, у річці Колорадо поблизу бурових майданчиків.
slanec-gaz-14-10-2013
Доведено, що з більше ніж 700 хімічних речовин, які можуть бути використані в процесі буріння і гідророзризу, більше 100 спричиняють ендокринні розлади. На відміну від інших отруйних речовин, токсини, що руйнують ендокринну систему, порушують роботу гормональних сигналів, і є біологічно активними в надзвичайно низьких концентраціях. Якщо організм зазнає їх впливу на ранніх стадіях життя, вони можуть змінити подальший процес розвитку.

У дослідженні, опублікованому 16 грудня 2013 року в журналі «Ендокринологія», команда дослідників з Університету Міссурі на чолі з Сьюзан Найгел повідомляє про те, що дванадцять хімічних речовин, що зазвичай використовуються в процесі буріння і фрекінгу, можуть призвести до цілої низки серйозних порушення ендокринної системи. Дослідники документально підтверджують високу концентрацію речовин, що руйнують діяльність ендокринної системи, в зразках води з підземних і поверхневих джерел водопостачання, що були зібрані в районах з інтенсивним бурінням (графство Гарфілд, штат Колорадо), і де зафіксовані виливи речовин для гідророзриву. Концентрація хімічних речовин у цих зразках була достатньою, щоб порушити реакцію клітин тіла людини на чоловічі статеві гормони, а також на естроген. П’ять зразків води, взятих з річки Колорадо, показали активну реакцію по відношенню до естрогену. Водозбірний басейн цього регіону забезпечує питною водою 30 мільйонів чоловік.

Такі результати були отимані в результаті спостережень за стандартизованими клітинними культурами, вони показують, що застереження фахівців з охорони здоров’я щодо гідророзриву є обґрунтованими і що ці речовини зашкоджують нашій гормональній системі. Наслідки можуть бути найсерйознішими. Ураження гормональної системи може призводити до раку молочної залози, безпліддя, вроджених дефектів, відставання в навчанні. Вчені встановили, що для вагітних жінок, немовлят і дітей, будь-яка доза таких речовин є небезпечною.

Сандра Штейнграбер
доктор філософії
Коледж Ітаки, штат Нью-Йорк
Співзасновниця організації «Працівники охорони здоров’я штату Нью-Йорк проти фрекінгу»
ssteingraber@ithaca.edu
+1 607-351-0719

Оставьте комментарий