Комерційні угоди, укладені Україною під час президентства Віктора Януковича, вже знаходяться під пильною увагою менш ніж через два тижні після того, як його було повалено, а привабливі газові проекти за участю західних компаній – серед перших.
Cuadrilla
З того часу, як Янукович втік після трьох місяців вуличних протестів, що забрали майже 100 життів, нова влада в Києві шукає будь-які докази того, що угоди приносили вигоди його оточенню. Виконуючий обов’язки генерального прокурора заявив, що перегляне контракти часів Януковича на предмет свідчень корупції.

Деякі українські народні депутати закликали новий уряд вивчити як, без значних фінансових витрат, невелика київська компанія, що надає консультативні послуги, отримала частки в проектах зі сланцевого газу на чолі з Royal Dutch Shell та Chevron, варті сотень мільйонів доларів.

Парламентарі кажуть, що не мають доказів проступку, проте хочуть зрозуміти, як геологічна консультативна компанія «СПК — Геосервіс», заснована трьома колишніми співробітниками державної нафтогазової компанії «Нафтогаз», отримали частки в 10 відсотків в двох родовищах газу – Юзівській та Олеській ділянках, які належать іншій державній нафтогазовій групі, «Надра України», в обмін на допомогу з запуску родовищ.

Сергій Стовба, керівник досліджень «Геосервіс», заперечив, що компанія отримала надто щедру угоду, а також будь-який зв’язок між компанією та Януковичем.

«Нехай вони перевіряють нас, навіть 10 000 разів… Ми абсолютно прозора компанія і ми виграли повністю прозорий тендер абсолютно чесним шляхом», — сказав він.

Стовба зазначив, що компанія вносить частку в адміністративні витрати товариств з обмеженою відповідальністю, створених для отримання прав на видобуток, додавши, що «це не великі гроші». Державна служба геології, яка укладала контракти, не відповіла на запити про коментар, проте заява, опублікована в 2012 році говорить, що «Геосервіс» кваліфікована, щоб виграти тендер, через свою професійну експертизу.

Стовба та його партнери опублікували багато академічних робіт з геології та надавали консультації низці західних нафтових груп в Україні, відповідно до сайту компанії.

Видання Reuters не побачило доказів, що засновники пов’язані з колишнім режимом, чи помилковості тендерного процесу.

Віктор Пинзеник, народний депутат від партії «Український Демократичний Альянс за Реформи» під керівництвом Віталія Кличка, заявив, що угоди щодо сланцевого газу не мають бути скасовані, бо Україна їх потребує.

«Що стосується учасників угод, необхідно більш детально подивитися, хто вони і тоді прийняти рішення», — зазначив Пинзеник, колишній міністр фінансів, додаючи, що не має інформації щодо помилковості контрактів чи зв’язку між «Геосервісом» та сім’єю Януковича.

В компанії Shell заявили, що їх угода прозора і що компанія провела «обширну процедуру due diligence» щодо «Геосервісу».

«Участь місцевого інвестора в таких проектах не рідкість», — заявив голова зі зв’язків з медіа Shell у Великій Британії.

Chevron відмовився коментувати щодо «Геосервіс», пославшись на практику не обговорення комерційних умов трансакцій.

Ендрю Нефф, аналітик IHS Global Insight, зазначив, що будь-яке розслідування піднімає питання щодо того, чи будуть поважатися новим урядом контракти Shell та Chevron, і це, щонайменше, ймовірно відкладе проекти.

Оставьте комментарий