З огляду на українську кризу, Європейський Союз має покласти край своїй енергетичній залежності, зокрема від Росії, будучи «менш емоційним» щодо розвідки сланцевого газу. Про це заявив генеральний директор BusinessEurope, об’єднання підприємців з 35 європейських країн, Маркус Бейрер.
web-shale-gas-getty
«Я вважаю, що ми маємо ще раз обдумати, ми слід зробити наголос на наших власних можливостях покрити енергетичні потреби, щоб бути менш залежним від зовнішніх ресурсів«, — зазначив він.

«Звичайно, опоненти сланцевого газу говорять про безпеку, проте, дивлячись на дискусію, я б сказав, що 90% висловлених аргументів далекі від реальності. Справа в тому, що ризик, звичайно, існує і його потрібно контролювати, проте не можна чинити так, як у німецькій коаліційній угоді – ми не хочемо робити жодного кроку в цьому напрямку, поки науково не буде доведено, що не існує ризику. Це зупинка будь-якого прогресу. Не йдеться про виключення всіх ризиків, йдеться про контроль ризиків, і ми вважаємо, що є чітка можливість контролювати ризики. Для того, щоб йти вперед, нам щонайменше треба розвідати ресурси«, — заявив Бейрер.

Відповідаючи на питання, чи немає у бізнесу інших ідей окрім сланцевого газу, він зазначив, що йдеться не про ідеї, а радше про переосмислення — без табу та з усвідомленням того, що потрібно скоротити зовнішню залежність.

«Ми бачили, що в Україні намагалися диверсифікувати свої енергоресурси протягом останніх років. Вони отримали цю [газову] знижку і зупинили низку заходів, які здійснювалися, а зараз, звісно, вони у дуже важкій ситуації. Ми ж кажемо, що немає причин для паніки; ситуація набагато краща, ніж була в попередні роки, тому що надворі тепліше, запаси достатні… Проте це чіткий знак того, що в середньо- та довгостроковій перспективі існують гарні причини для роботи в напрямку зниження залежності«, — зазначив Бейрер.

Оставьте комментарий