Генеральний консул Федеративної Республіки Німеччини в Донецьку Клаус Ціллікенс вважає, що погана екологія — одна з основних проблем Донеччини.

klaus cillikens

На думку Ціллікенса люди емігрують з Донбасу через погану екологію. Він упевнений, що для іноземного інвестора регіони з поганою екологією не можуть бути привабливі, а без рішення проблем екології економічний прогрес неможливий. Про це Генконсул розповів на своїй прощальній зустрічі з журналістами.

За останні 4 роки під патронатом консульства Німеччини на Донбасі реалізовувалися екологічні проекти, нагадав пан Ціллікенс. Це — «чисте повітря для Маріуполя», проект очищення шахтних вод та їх використання в технічних цілях, проекти у сфері енергоефективності (використання шахтного метану і вітряної енергії). Всі проекти у сфері екологічної безпеки Німеччина продовжуватиме, запевнив Генконсул.

Гостро обговорювану донецькою громадськістю ідею видобутку сланцевого газу в густонаселеному східному регіоні пан Ціллікенс не підтримав.

«У Німеччині йде дискусія навколо видобутку сланцевого газу і остаточного рішення не прийнято, — зазначив Клаус Ціллікенс. — Але політики знають, що населення проти і тому ми, в Німеччині, не будемо в даний момент бачити великі проекти. Взагалі такий вид газу важливий для всіх країн, але треба уважно дивитися на різні екологічні аспекти. Якщо говорити про Америку, там видобуток сланцевого газу робиться в таких регіонах, де практично ніхто не живе. І це інша справа, ніж видобуток сланцевого газу в регіонах з великою кількістю населення. Претензії населення мають бути почуті, це важливо. Без діалогу між активістами, підприємствами та адміністрацією прогрес неможливий«.

Нагадаємо, екс-посол США в Україні Джон Теффт на зустрічі з головою Донецької облдержадміністрації провів потужну агітацію за видобуток сланцевого газу. Він висловив упевненість, що екологія Донбасу в результаті промислового видобутку сланцевого газу не постраждає.

Оставьте комментарий