Ярослав Мовчан, завідувач лабораторії екобезпеки ННЦ «Екобіобезпека» НАУ, професор кафедри екології Інституту екобезпеки НАУ, д.б.н.

Мова іде про структуру тих порід, які там залягають, і ось карта, яку хотів Вадим Іванович показати. Мова іде про розломи, які вже показував академік Гожик, але ще раз зверніть увагу. «Шелл» жорстоко не пощастило, вони мають справу з Дніпровсько-Донецькою западиною. Отакої складної геологічної «штуки» в світі немає. Вам не пощастило, так буває. І третє. Що робиться з водою там. Ви бачите, наскільки складна ситуація. Отже, потрібно досліджувати. І власне висновок: тобто, можна думати про газ, але перед тим, як подумати, потрібно відміряти і відміряти сім раз, а потім бурити, потім робити оцей фрекінг. Але не робити його до того, як все це не буде зроблено. Дякую. Я думаю, що Вадим Іванович Лялько опублікує ці матеріали, вони будуть доступні. Це робиться на базі Аерокосмічного центру Академії Наук — авторитетної установи, і це буде серйозна частина до оцінки впливу на довкілля, і може бути пізніше використана для оцінки загроз, які мають місце.

І власне друга доповідь і основна. Мова іде про спробу такого системного бачення. Я пропоную вийти за рамки такої розмови, як нам запропонував пан Голуб, — ось є газ і давайте візьмемо цей газ, бо він нам потрібний. Звичайно, нам цій газ потрібний. Мені останнім часом доводилось часто відповідати на запитання багатьох друзів, як ти, державник, патріот, можеш бути проти незалежності держави; нас тиснуть зліва, зправа, у нас стільки ворогів — і тут у нас є газ, уявляєте? — давайте його візьмемо. І знову ж таки, чого ви беретесь за цей газ, а не звертаєте увагу на такі серйозні екологічні речі: Кривбас, шахти Донбасу, атомна енергетика, Дніпро з водоймами, проблема з ґрунтами, монополія агрохолдінгів і так далі. Це все правильно, і ці проблеми є. Але ми не хочемо ще однієї проблеми. Ми хочемо системно побачити, і перед тим, як запускати собі цю нову проблему, подумати, що може за цим стояти.

Я зупинюся на трьох моментах. Перше, ще кілька слів про гідророзрив чи фрекінг, бо це власне не є нормальний гідророзрив традиційного типу. Це дуже специфічна річ, причому тут буде вертикальний фрекінг — це дробіння породи, дуже специфічне. І там використовуються якісь речі, якісь реагенти, і фірми говорять, що вони майже «смачні»…

Оставьте комментарий