Заборона видобутку сланцевого газу у Франції методом фрекінгу залишається в силі. Відповідне рішення ухвалила Конституційна рада у Парижі, що розглядала позов американської енергетичної компанії.
burova
Позов американського енергетичного підприємства Schuepbach проти заборони фрекінгу у Франції зазнав невдачі, повідомляє інформаційне агентство AFP. Конституційна рада Франції, згідно з оприлюдненим у п’ятницю, 11 жовтня, рішенням, не бачить причин скасовувати відповідний закон про заборону, ухвалений 2011 року. Рішення обґрунтовується тим, що заборона фрекінгу слугує захисту довкілля, а відповідно – суспільному благу. Водночас Конституційна рада у Парижі не побачила в забороні неприпустимого обмеження права власності чи підприємницьких свобод.

Попри ухвалу Конституційної ради, французькій державі загрожують мільярдні вимоги з відшкодування збитків, зазначає агентство dpa. Причиною є той факт, що техаський концерн Schuepbach свого часу отримав у Франції ліцензії на проведення розвідувальних робіт. Лише після ухвалення закону про заборону фрекінгу у Франції 2011 року ці дозволи було скасовано.

Під час розгляду справи Конституційною радою представники Schuepbach аргументували свій позов тим, що досі жодне дослідження не змогло довести, що фрекінг приховує в собі «хоч найменший ризик». Натомість представник уряду заявив, що небезпека фрекінгу для довкілля «доведена достатньою мірою», аби виправдати заборону. Фрекінг передбачає видобуток сланцевого газу та нафти з глибоких шарів ґрунту шляхом нагнітання у породи під високим тиском води, піску та низки хімічних речовин.

Як відомо, друга за величиною економіка Європи віддавна робить ставку передусім на атомну енергію. Так, за даними інформаційного агентства rtr, понад 70 відсотків струму у Франції виробляють атомні електростанції. Щоправда, нещодавно, під час урядової конференції з питань захисту довкілля наприкінці вересня, президент Франції Франсуа Олланд озвучив амбітну мету — до 2050 року скоротити використання енергії у країні вдвічі.

Оставьте комментарий