Експерти Центру аналізу європейської політики (CEPA) презентували доповідь «Енергетична безпека в Центральній і Східній Європі: науково-обрунтовані рішення і передовий досвід США в ГРП», у якій зроблено оцінку того, як досвід Америки у гідророзриві пласту може бути застосований в європейських країнах.
BVLand_COnsulting
Автори дослідження стверджують, що застосування наукового підходу в цьому питанні може допомогти політикам і громадськості краще зрозуміти ризики, переваги та майбутнє розвитку галузі сланцевого газу в кожному регіоні.

Оскільки країни Центральної та Східної Європи (ЦСЄ) розглядають питання про внутрішню розробку сланцевого газу в якості альтернативи імпорту енергоресурсів з Росії, то страх Європи перед негативним наслідками фрекінгу став одним із основних проблем зміцнення регіональної енергетичної безпеки. У доповіді висвітлюються потенційні стратегічні та економічні вигоди від видобутку сланцевого газу, адже внутрішнє виробництво енергії, здійснене екологічно відповідальним способом, збільшить економічні можливості Центральної та Східної Європи та зменшить наявність непрозорих зовнішньоекономічних відносин та вплив політичних інтересів на енергобезпеку європейських країн.

Серед рекомендацій, які надають експерти в доповіді, варто виокремити те, що енергетичні та екологічні регулятори повинні тісно співпрацювати з Агентством з охорони навколишнього середовища США та досвідченими державними регуляторами, з метою впровадження кращих технологій гідророзриву. Використовуючи досвід США, уряди європейських країн можуть швидше й ефективніше домогтися екологічно прийнятного внутрішнього виробництва сланцевого газу та залучити до процесу досвідчених іноземних партнерів. Крім того, автори доповіді радять розслідувати заяви противників фрекінгу, залучаючи до цього незалежних експертів.

Урядам країн ЦСЄ варто реалізувати транспарентні та конкурентні заходи для отримання дозволів на розвідку і розробку нетрадиційного газу на умовах проведення прозорих тендерів, під час яких серйозно вивчати технічні та фінансові можливості компаній–конкурсантів. Для уникнення екологічних ризиків експерти вважають за потрібне проведення компаніями-видобувниками та регулюючими органами спільних досліджень потенційних місць буріння, встановлення рівня місцевого забруднення повітря та якості підземних вод.

Америка, в свою чергу, має робити так, щоб інформація від Міністерства енергетики та Агентства з охорони навколишнього середовища про успішний досвід країни у застосуванні технологій ГРП була доступною урядам Центральної та Східної Європи, екологічним групам та громадськості.

Як закордонні, так і національні компанії, на думку авторів дослідження, можуть збільшити довіру до себе з боку громадськості, повністю розкривши опи робіт, які вони збираються проводити, включаючи склад хімічних речовин, пісок та воду, які збираються закачувати в свердловину.

Особливо важливою також є співпраця урядів країн з місцевими громадами і передача частини доходу від такого видобутку безпосередньо тим територіям, де проводиться діяльність.

Автори дослідження запевняють, що співпраця між європейськими та американськими компаніями, застосування досвіду останніх зміцнить позиції європейських країн на енергетичному ринку, дозволить зменшити залежність від російського природного газу та зміцнить міжнародні економічні зв’язки.

Застосування нових технологій та регуляторних підходів зі Сполучених Штатів може зменшити занепокоєння щодо ризиків, пов’язаних з довкіллям чи здоров’ям в контексті проведення гідравлічних розривів пласта в регіоні Центрально-Східної Європи, підсумовують в дослідженні.

Оставьте комментарий