В липні 2014 року Федеральне міністерство охорони довкілля Німемеччини та Федеральне міністерство економіки Німеччини оприлюднили спільний документ щодо основних принципів регулювання застосування технології гідророзриву (повний текст документу німецькою мовою).

За даними Shale Gas Information Platform, дані принципи є дуже жорсткими та фактично унеможливлюють комерційний видобуток сланцевого газу в країні в найближчому майбутньому.

Основні положення включають такі:

  • Забороняється використовувати технологію гідророзриву для видобутку сланцевого газу та газу вугільних родовищ на глибині до 3 км. Проте, за умови, що рідина для гідророзриву не несе ризику забруднення підземних вод, можливе використання технології гідророзриву для наукових досліджень її впливу на водне середовище та надра. Дане положення щодо заборони використання гідророзриву може бути переглянутим в 2021 році на основі результатів досліджень та із врахуванням розвитку технології гідравлічного розриву пластів.
  • Дозволяється використання технології гідророзриву для видобутку газу ущільнених пісковиків. Такі проекти реалізують в Німеччині із 60-х років минулого століття.
  • Забороняється будь-яке використання технології гідророзриву на водоохоронних територіях, охоронних територіях родовищ мінеральних вод, поблизу водозаборів питної води з поверхневих джерел та на природоохоронних територіях.
  • Для проектів, які можуть бути реалізовані із врахуванням вищенаведених обмежень, обов’язковими є такі вимоги: витрати за ліквідацію шкоди внаслідок використання гідророзриву покладаються на видобувні компанії, обов’язковим є проведення ретельної оцінки впливу на навколишнє природне середовище для глибоких свердловин, а також базової оцінки стану довкілля. Крім того, має бути створений спеціальний реєстр хімічних речовин, які використовуватимуться для гідророзриву, а також оприлюднюватися інформація про їх склад та обсяги. Обов’язковим буде моніторинг стану поверхневих та підземних вод, а також цілісності свердловин.

Передбачається, що дані принципи будуть покладені в основу законодавчих змін, прийняття яких очікується восени цього року.

Гідророзрив залишається ризикованою технологією, а тому вимагає суворих вимог дo захисту довкілля і здоров’я людей. До того часу, поки не буде чіткої інформації щодо ризиків даної технології та можливостей контролю за ними, необхідно заборонити застосування гідророзриву в Німеччині для видобутку сланцевого газу та газу вугільних родовищ”, – прокоментувала законодавчу ініціативу президент Федерального агентства охорони довкілля Марія Крауцбергер. – “До цього часу ми не мали законодавчо закріплених вимог до застосування технології гідророзриву. Законодавець повинен швидко покінчити з таким незадовільним станом речей. Ключові елементи законодавчих змін повинні бути впроваджені через оновлення федерального закону про водні ресурси.

Оставьте комментарий