Галина Олейнікова, м. Артемівськ.

Доброго дня. Я саме з того регіону, де вже починається розвідка, де компанія «Шелл» проводить громадські обговорення так звані, бо, на жаль, ні наша влада, ні сама компанія «Шелл» не ідуть на відкритий діалог, який би мав бути, наприклад, як сьогодні. Я особисто мала такі проблеми, коли я приїхала на зустріч з компанією «Шелл» в Краматорськ, мене не допустили, бо, бачте, дуже добре знають, що я буду задавати питання, на які відповідей нема.

Я розумію, що поки йде розмова про розвідку. Але я, як мама, я хочу знати, що буде, коли компанія підтвердить запаси і почне видобуток. Я хочу знати, скільки буде вишок стояти під Слов’янском, Святогірськом, Артемівськом, на соляних шахтах, в Ізюмі, Балаклеї чи ще де. Я хочу знати, скільки води буде витрачено на разові гідророзриви по всіх cвердловинах на той запас газу, який передбачають видобувати (там порядку 20 трильйонів), скільки води на один раз і чи є та вода взагалі. Донбас — це маловодна територія. Донбас — це вже забруднена, техногенно перевантажена територія. Я хочу знати, що буде далі. Справа в тім, що територія Юзівської площі розташована саме на більш-менш екологічно чистих територіях — останніх чистих територіях Донецької області. Як я вже казала, це Святогірськ, Слов’янськ, Красний Лиман. Це легені. Це річка Сіверський Донець, яка забезпечує питне водопостачання Донецької, Луганської і частково Харківської областей. Я хочу знати, що буде з тою водою, чи вистачить моїм дітям, моїм онукам тієї води.

Сьогодні вже казали про ряд законодавчих ініціатив і змін, сьогодні згадали про те, що 10 років підписанню протоколу про стратегічну екологічну оцінку. 10 років протокол було підписано, але за 10 років Україна не спромоглася ратифікувати цей протокол і не спромоглася прийняти закон. На сайті Мінприроди зараз висять ці документи законопроекту по стратегічній екологічній оцінці, але в плані роботи Верховної Ради немає саме цього напрямку. Тобто документ висить, а коли його будуть приймати чи не будуть, іще 10 років ніхто не буде знати, кому це потрібне. Без стратегічної екологічної оцінки ми не маємо права говорити про те, що ми розпочинаємо якусь нову діяльність, розпочинаємо новий можливий об’єкт екологічної загрози, а може й ні. Потрібно провести те дослідження, і щоб люди бачили і знали, що нас очікує.

Оставьте комментарий