Держгеонадра протиправно обмежили доступ до умов Угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки Юзівська. Таке рішення було прийнято Київським апеляційним адміністративним судом 27 травня 2014 року за результатами розгляду апеляційної скарги МБО «Екологія-Право-Людина».
shell
20 березня 2013 року Держгеонадра України прийняла наказ № 140 «Про організацію роботи із службовою інформацією», яким затвердила в новій редакції Перелік відомостей Державної служби геології та надр України, які містять службову інформацію, що є власністю держави, якій надається гриф «Для службового користування» (далі – Перелік), включивши в даний Перелік відомості щодо умов Угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки Юзівська, між державою Україна та компанією «Шелл Експлорейшн енд Продакшн Юкрейн Інвестментс (IV)» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Надра Юзівська» за винятком положень, що містять суспільно необхідну інформацію та інформацію про довкілля.

Проте, віднесення до службової інформації відомостей стосовно умов цієї Угоди, суперечить Закону України «Про доступ до публічної інформації», оскільки відомості щодо умов Угоди не відносяться до інформації, яка відповідно до ч. 1 ст. 9 ЗУ «Про доступ до публічної інформації» може належати до службової.

ЕПЛ звернулася до Окружного адміністративного суду м. Києва з позовом, в якому просила визнати протиправним та скасувати п. 5.4. Переліку відомостей Державної служби геології та надр України, які містять службову інформацію, що є власністю держави, якій надається гриф «Для службового користування», в редакції, затвердженій наказом Державної служби геології та надр України від 20 березня 2013 року № 140 «Про організацію роботи із службовою інформацією».

Рішенням суду першої інстанції від 22 січня 2014 року в задоволенні позову було відмовлено. В обґрунтування відмови суд першої інстанції зазначив, що Позивачем не доведено, яким чином п. 5.4. Переліку порушує права, свободи чи інтереси МБО «Екологія-Право-Людина», оскільки матеріали справи не містять доказів, які б вказували про відмову в задоволенні інформаційного запиту МБО «Екологія-Право-Людина» на підставі оскаржуваного пункту наказу.

Не погоджуючись з висновками суду першої інстанції і прийнятим на підставі цих висновків рішенням, ЕПЛ звернулася з апеляційною скаргою до Київського апеляційного адміністративного суду.

Колегія суддів апеляційного суду погодилася з наведеними ЕПЛ обґрунтуваннями, скасувала рішення Окружного адміністративного суду м. Києва та задоволила апеляційну скаргу ЕПЛ. Як результат, Київським апеляційним адміністративним судом було визнано протиправним віднесення до службової інформації умов Угоди з Шелл та скасовано пункт 5.4. Переліку,  яким ці умови було безпідставно включено до Переліку відомостей ДСК Державної служби геології та надр України.

З деталями справи можна ознайомитися на сайті громадської організації “Екологія. Право. Людина”.

Оставьте комментарий