«Ми не отримали відповіді, що буде з відходами, які утворюються внаслідок видобування сланцевого газу, де і скільки буде забиратися використаної води. Якщо на території Західної України зараз немає місць для утилізації таких відходів, то чи не відкладаємо ми цю проблему на майбутні покоління?».

На цьому під час громадського обговорення щодо пошуку, розвідки та видобутку вуглеводнів на території Олеської площі 2 жовтня наголосив голова ГО «Бюро екологічних розслідувань», адвокат Дмитро Скрильніков.

З його слів, триває обговорення конкретної угоди – про розподіл продукції між урядом та компанією «Шеврон» у рамках розробки Олеської площі, яка передбачає передачу «Шеврон» значну ділянку на Львівщині на 50 років.

«Олеська ділянка ніколи у мене не асоціювалась з газом, а з мінеральними водами, Олеським замком», – зазначив він.

Скрильніков додав, що має великі сумніви щодо об’єктивності екологічної експертизи проекту зазначеної угоди.

«Ми не отримали відповіді, що буде з відходами, які будуть утворюватись внаслідок видобування сланцевого газу, де і скільки буде забиратися використаної води. Якщо на території Західної України ми зараз не маємо місць утилізації відходів і ніде цього не визначено, то чи не відкладаємо ми цю проблему майбутнім поколінням? Ми вже маємо багато проблем, пов’язаних з відстійниками, амбрами, відходами. І якщо у нас немає ні стандартів, ні ділянок, ні потужності по утилізації цих відходів, то чи не зарано ми приймаємо таке рішення? Легше всього проголосувати «за»…», – наголосив експерт.

Доктор геологічних наук, в. о. директора Українського наукового-дослідного геологорозвідувального інституту Ярослав Лазарук змалював ситуацію із видобуванням сланцевого газу в Техасі, демонструючи знімки з космосу.

З його слів, дорогами Техасу постійно рухається великовагова техніка. «Процес гідрозриву – коли десятки потужних агрегатів тривалий час нагнітають рідину у свердловину. І основна проблема, яку відчувають усі – це утилізація відходів», – наголосив Ярослав Лазарук.

Він додав, що рідина з хімікатами у Техасі знаходиться у амбарах, доки не випарується.

«Сучасні ландшафти Техасу по суті – як техногенна пустеля, – сказав геолог. – Якщо у нас хазяйнувати 50 років як в Техасі, то територія Олеської ділянки може виглядати таким чином».

Лазарук зауважив, що для видобутку 120-150 млрд куб м сланцевого газу на Олеській площі потрібно близько 200 тис. свердловин. Для цього потрібно 4 млрд тонн води. Натомість річний сток усіх вод на Олеській ділянці – 1,5 млрд.

Нагадаємо, Львівська облдержадміністрація добиватиметься того, аби завтра, 3 жовтня, проект угоди про розподіл продукції між урядом та компанією «Шеврон» у рамках розробки Олеської площі був внесений до порядку денного сесії Львівської облради.

Оставьте комментарий