Виступ голови громадської організації «Бюро екологічних розслідувань», адвоката Дмитра Скрильнікова про юридичні аспекти проекту Угоди про розподіл вуглеводнів з компанією «Шеврон».

Угода фіксує певні зобов’язання сторін на 50 років, тобто на 50 років територія площею більше 6000 км2 буде мати спеціальні умови, які будуть розповсюджуватись на всіх. Висновок з так званої екологічної експертизи Угоди на сайті Мінприроди складається з однієї сторінки за підписом міністра, додатку з результатами дослідження немає. Основні питання, які не вирішені в Угоді: що буде з відходами від видобутку сланцевого газу, де і в якій кількості буде братися вода? Якщо на сьогодні немає ні стандартів, ні ділянок, ні потужностей по утилізації відходів, то рішення приймати зарано. Хімічні речовини, що використовуються під час гідророзриву пласта, є в списку конфіденційних. В Угоді не прописано, як часто і в якій якості «Шеврон» має добровільно розголошувати інформацію про склад цих хімічних реагентів.

Натомість інвестор звільняється від всіх податків, в тому числі екологічного, від плати за спеціальне водокористування, плати за оренду земельних ділянок. Це ті податки, які частково ідуть в місцевий бюджет. Газ ще не знайдено, а ми вже подарували плату за забруднення повітря, за розміщення відходів компанії «Шеврон». Це суперечить міжнародним нормам, коли забруднювач платить.

Крім екологічної, потрібна економічна і правова експертизи. Взагалі немає в Угоді ані слова про культурну спадщину на Олеський площі. Енергетична незалежність пов’язана не тільки з газом, вона пов’язана з прозорістю, відкритістю інформації. Чи не втратить Львівщина свої рекреаційні ресурси? Чи не зарано ми голосуємо, не маючи відповіді на питання про воду, про відходи, про амбари? При такій кількості свердловин ми будемо мати «мінне поле» на багато років, і воно нікуди не дінеться.

Оставьте комментарий