Китай зможе досягнути заявленої цілі збільшити видобуток сланцевого газу до 6,5 мільярдів метрів кубічних на рік, однак собівартість видобутого природного газу буде більш, ніж вдвічі вищої за собівартість видобутку у США.
web-shale-gas-getty
Такі дані наводить Bloomber New Energy Finance за результатами аналізу перших проектів з видобутку сланцевого газу в Китаї на ділянці Фулінг родовища Сичуань.

За даними дослідження Bloomber New Energy Finance, поточна вартість видобутку сланцевого газу в Китаї (без врахування очищення та транспортування) складає 11.20 доларів США за мільйон британських термальних одиниць або близько 360 доларів за 1000 метрів кубічних.

Примітно, що компанія Sinopec, яка розробляє поклади сланцевого газу на ділянці Фулінг, досягла суттєвого зменшення витрат на спорудження свердловин протягом останніх двох років. Середня вартість свердловини зменшилася із 16 мільйонів доларів в 2012 році до 11-13 мільйонів доларів в 2013 році. В 2014 році компанія планує зменшити середню вартість свердловини до 10 мільйонів доларів. Подальше скорочення витрат на спорудження свердловин та виконання гідророзриву приведе до зменшення собівартості видобутку сланцевого газу.

Поточний тариф, за яким Sinopec продає видобутий сланцевий газ, не покриває всіх витрат і коливається в межах 260-320 доларів за 1000 метрів кубічних ($8.10-10.00/MMBtu) залежно від регіону збуту.

Оставьте комментарий