Видобування сланцевого газу на території Олеської площі загрожує забрудненням питної води, і зокрема, мінеральних вод, хімічними речовинами.

Про це 3 жовтня під час громадського обговорення щодо пошуку, розвідки та видобутку вуглеводнів на території Олеської площі повідомила кандидат фармацевтичних наук, хімік-токсиколог, асистент кафедри токсикології, аналітичної хімії Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Софія Кубрак.

Вона зазначила, що, як сказано в проекті угоди про розподіл продукції між урядом та компанією «Шеврон» у рамках розробки Олеської площі, гідророзриви проводитимуть на глибині 2-4 км. Водночас, з її слів, на глибині 3 км знаходяться мінеральні води.

20% фрекінгової рідини при цьому, зауважила Софія Кубрак, залишатиметься всередині землі і разом з хімічними речовинами (5%) потраплятиме у питну воду.

«Чи немає такої небезпеки, що оці речовини попадуть у мінеральні води і тоді ми загубимо наше достоїнство», – зауважила вона.

Також хімік-токсиколог зазначила, що наразі зовсім невідомо, яким чином проводитиметься утилізація відходів.

«Вони будуть закопуватись у поліетиленовому мішку, чи буде утилізація, чи створять якісь підприємства, заводи по утилізації? Це дуже важливо», – наголосила Софія Кубрак.

Вона додала, що якщо сланцевий газ таки видобуватимуть на Львівщині, то треба побудувати спеціальні стаціонарні лабораторії, які проводитимуть дослідження токсичних речовин, що накопичуватимуться в атмосфері, ґрунті, воді. Там мають працювати львівські спеціалісти, переконана хімік-токсиколог.

Оставьте комментарий