У питанні видобутку газу зі сланців Олеської площі Галичина та чинна нині центральна влада обмінялися ляпасами. Спершу Івано-Франківська обласна рада відхилила проект Угоди про розподіл продукції з Сhevron. Відтак київська влада заявила, що обійдеться і без місцевого самоврядування. Міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький попередив, що Кабмін проведе Угоду з американцями через Верховну Раду.
gaz1
«Якщо у них не зміниться позиція, і ті пропозиції, які вони вже надали, а ми їх оформили, не сприятимуть тому, щоб це рішення пройшло, то уряд буде змушений винести це питання на розгляд у парламенті», — сказав Ставицький.

Ще різкіше з приводу рішення Івано-Франківської облради висловився прем’єр Микола Азаров, який «не очікував, що на Заході України, де традиційно підтримка незалежності України є більшою, ніж на Сході, місцевий орган влади стане на заваді одній з ініціатив, яка покликана зміцнювати енергетичну незалежність країни».

Те, що прикарпатські обласні депутати не поспішатимуть з погодженням Угоди про видобуток сланцевого газу, можна було спрогнозувати напередодні, тож у день, коли відбувалася сесія Франківської облради представник уряду, а саме згаданий вже Едуард Ставицький пообіцяв, що 10% прибутку від газу залишатимуть у бюджеті області. Однак обіцянка — цяцянка: в самій Угоді про ці 10% у жодний спосіб не згадано, як, зрештою, і в жодному іншому документі. І про які 10% йдеться? Про ті, які відраховуватимуть з прибутку держави, чи ті, які вираховуватимуть з прибутку інвестора? Чи, може, йдеться про 10% від загального обсягу прибуткового газу?

І ще питання: скільки відсотків тоді запропонують Львівській області, від депутатів якої доля Угоди наразі залежить так само, як і від івано-франківців?

Усі ці питання наразі риторичні. Тож цілком закономірно, що прикарпатські депутати вирішили не закінчувати розгляд  питання про Угоду, а протокольно доручили голові Івано-Франківської облради Василю Скрипничуку скерувати звернення до Кабміну з пропозицією проаналізувати напрацьовані облрадою правки до проекту, внести до нього відповідні зміни і скерувати його знову на розгляд облради.

Депутати, зокрема, вимагають, щоб однією зі сторін і повноправним учасником  проекту була організація, засновником  якої стала б територіальна громада області. Ця структура, на думку обласних депутатів, має представляти інтереси місцевих громад області, безпосередньо брати участь у розподілі продукції, стежити за проектом і контролювати його.

Влада показує силу

Натомість подальші дії Кабміну експерти енергоринку тлумачать не інакше, як демонстрацію владою своєї міці. Фахівці стверджують, що у справді демократичних державах така поведінка виконавчої влади взагалі неприпустима…

«Влада проявила себе не найкращим чином у відношенні до місцевих громад. Припускаю, що рішення Львівської облради не відрізнятиметься від Івано-Франківської. Якщо ж угоду просуватимуть дійсно через Парламент — це буде демонстрацією їхньої сили. Так діють лише окупанти, я на цьому наголошую. Ми звикли погоджуватися з тим, що коїть влада, але цього разу це принесе неґативні плоди. Нині Кабмін діє проти себе, на шкоду собі ж. Я не можу пригадати випадок, коли так використовували владу для того, аби отримати енергоресурс. Такого нехтування інтересами громади за останні десятиліття не було», —  коментує ситуацію Богдан Соколовський, експерт енергоринку.

За цих обставин юристи радять максимально спиратися на законодавство України та Угоду про розподіл продукції, зокрема райради мають чітко усвідомити свої права.

«У цій ситуації можливі усі варіанти розвитку. Законопроект, який змінює законодавство, вже зареєстрований. Поки що парламент не може ухвалити угоду про розподіл продукції, рішення буде нелеґітимним. Але є низка шляхів, якими ради можуть захищати територію. Вони мають право заборонити буріння на території населеного пункту. Натомість роботу поза межами населеного пункту реґулюють облради», — каже Дмитро Скрильніков, голова ГО «Бюро екологічних розслідувань».

У Польщі зараз демонструють інші шляхи боротьби. Люди виходять на дорогу і блокують в’їзд техніки. В Україні зараз і без того високі протестні настрої, тому було б краще, якби у нас до такого не дійшло.
polshcha
Наразі законопроект надано для ознайомлення депутатам ВРУ і його опрацьовують у профільному комітеті. Зареєстрував його Микола Рудьковський ще 27 червня. Він пропонує усунути органи місцевого самоврядування від процесу погодження угод про розподіл продукції, у тому й угод, за якими передбачається видобування сланцевого газу.

Зокрема, проектом передбачається внести зміни до статті 11 Закону України «Про угоди про розподіл продукції». Норму про погодження обласними радами клопотань пропонується вилучити з Кодексу України.

«Така оптимізація необхідна для уникнення невиправданого затягування процесу укладення договорів про розподіл продукції», — арґументує свою пропозицію народний депутат.

Як пояснили в комітеті економічної політики, де зараз розглядають законопроект, до розгляду документа повернуться восени. Приблизно за місяць будуть відомі результати його розгляду.

Чекаючи на протест

В Івано-Франківській облраді чекають, як далі розвиватимуться події, і якщо беруться щось прогнозувати, то з пересторогою.

«Перед голосуванням на сесії виступав Едуард Ставицький, міністр енергетики та вугільної промисловості України. Він довго спростовував застороги наших депутатів, але голосування було неґативне. Якщо закон справді змінять для того, аби проштовхнути угоду, важко спрогнозувати реакцію населення. Думаю, слід очікувати акцій протесту», — каже Андрій Трусенко, голова екологічної комісії Івано-Франкцівської облради.

Такої самої позиції дотримуються у районних радах. Зокрема, голова Жовківської райради Тадей Швай запевняє, що спиратиметься на реакцію людей, які наразі налаштовані проти буріння. Чиновник пригадує, як взимку Пітер Кларк, представник Chevron в Україні, пообіцяв, що ніхто не починатиме роботу проти волі місцевого населення.

Оставьте комментарий