Чи слід Європі активно видобувати сланцевий газ, як це роблять Сполучені Штати? Про це йшлося на форумі у Брюсселі. Європейські країни зацікавлені у видобутку такого газу, щоб зменшити ціни на паливо. Водночас Європарламент, дбаючи про чистоту довкілля в густонаселеній Європі, нещодавно зобов‘язав країни ЄС проводити екологічні експертизи перед видобутком сланцевого газу.

Деякі люди – категорично проти використання викопних джерел енергії, вони побоюються, що в атмосфері збільшиться кількість вуглекислого газу і що зміниться клімат. Також є люди, що проти видобутку сланцевого газу, тому що їм потрібно знати, як це вплине на якість питної води і якими взагалі будуть промислові ризики”, – зазначив французький дослідник Реймон Мішель.

Наприкінці жовтня в Румунії відбулися акції протесту проти видобутку сланцевого газу. Протестувальники вважають, що під час буріння в ґрунті можуть лишатися небезпечні речовини й що сланцевий газ відволікає увагу інвесторів від альтернативних джерел енергії.

Якщо говорити про відновлювані джерела енергії, то для їхньої підтримки слід мати деякі енергоресурси. У будь-якому випадку сланцевий газ краще, ніж, наприклад, вугілля”, – вважає чеський європарламентар Ян Брежіна.

Наразі в ЄС видобувати сланцевий газ збираються Британія і Польща. Україна посідає 4 місце в Європі за обсягами резервів цього газу.

Оставьте комментарий