Європейський Союз має достатньо сланцевого газу, щоб позбутися залежності від російських енергоносіїв на 28 років, за умови готовності країн-членів почати видобуток. Про це свідчать свідчать розрахунки Bloomberg з використанням енергетичної інформації США та даних 10 країн Європи.

Діаграма ранжує країни ЄС за резервами сланцевого газу, вираженими в роках внутрішнього споживання, де лідирує Швеція з 250 роками. Серед країн, що увійшли до діаграми, Франція і Болгарія мають пряму заборону на фрекінг, а в Нідерландах і Німеччині діє мораторій.
i3rXtb2UtBjo
«Ефективне використання цих активів може значно збільшити енергетичну безпеку Європи, — сказав Zhenbo Хоу, аналітик Інституту міжнародного розвитку в Лондоні. — Конфлікт навколо України можна розглядати як каталізатор для фрекінг-імпульсу в Європі, але це поки довгий постріл».

На разі єдина країна ЄС, яка збирається розпочати промисловий видобуток сланцевого газу — це Польща. Країна має 63 завершені свердловини, і цього року влада планує почати експлуатацію однієї з них. У Великобританії уряд схвально ставиться до фрекінгу, проте він зіштовхувся з опором населення.

Оставьте комментарий