Виступ Галини Олійникової, керівника осередку Всеукраїнської громадської організації «Мама-86» в м. Артемівськ Донецької обл.

Громада Донецької і Харківської областей була позбавлена можливості обговорення проекту Угоди. Депутати облрад прийняли рішення, не маючи на руках проекту Угоди з компанією «Шелл». У депутатів Львівської облради така можливість є.

Якщо депутати дадуть згоду на підписання Угоди, то 50 років ви не будете мати можливості впливати ні на що. Навіть якщо дослідження покажуть недостатні запаси для видобутку, Угодою передбачено, що всі права і вся інформація передається компаніям-партнерам цієї Угоди, тобто «Надра Олеська» і СПК «Геосервіс».

Донбас вже дозволив нищити українську землю, тому Львівська область є останньою барикадою в Україні. Ви повинні зупинити процес і змусити нашу владу відпрацювати законодавство України, яке буде обмежувати і контролювати видобуток сланцевого газу.

В Угоді написано, що завдану шкоду ми маємо доводити в суді. Але якщо вся інформація закрита й конфіденціальна, то ми нічого не зможемо довести. Найближчим часом Україна має підписати угоду про асоціацію з Євросоюзом. В ЄС чітко прописане екологічне законодавство, в тому числі про екологічну експертизу. А Україна не має такого законодавства. Тому спочатку — екологічне законодавство, а потім — розмови про енергетичну незалежність. Україна прийняла нову енергетичну стратегію, де на друге місце поставила сланцевий газ, а газ метан, по якому є і законодавство, і напрацювання, і науковий досвід, відкинула. Про енергоефективність взагалі не говориться, на це в державі немає грошей. Потрібно навести лад з тим, що в нас вже є, а потім застосовувати нові технології і розробляти нові поклади.

Оставьте комментарий