Вищий адміністративний суд України 28 січня 2016 року скасував рішення Донецької обласної ради від 16 січня 2013 року про погодження проекту угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться в межах ділянки Юзівська. Про це йдеться в постанові суду К/800/24769/13, яка набуває чинності сьогодні, 8 лютого.
HWAFkYg2x281
Таким чином суд задовольнив касаційну скаргу Громадського об’єднання «Донецький екологічний рух» та Екологічної громадської організації «Мама-86» стосовно недотримання Донецькою облрадою процедури прийняття. Йдеться про порушення строків попереднього оприлюднення, а також відмову від оприлюднення проекту рішення у повному обсязі.

На відміну від судів попередніх інстанцій, Вищий адміністративний суд вирішив, що облрада розмістивши частину проекту рішення 2 січня 2013 року, порушила вимоги статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації», яка зобов’язує оприлюднювати такі документи за 20 робочих днів до дати їх розгляду.

Також, згідно з висновком суду, проект відповідного рішення був оприлюднений облрадою на веб-сайті не в повному обсязі, а саме, без додатку: «Домовленості про розподіл вуглеводнів, які будуть видобуватися в межах ділянки Юзовска».

Стосовно конфіденційності умов угоди зазаначається, що Донецька обласна рада не надала жодного обґрунтування наявності критеріїв, які обумовлюють віднесення публічної інформації, яка міститься в Угоді до інформації з обмеженим доступом.

В результаті Вищий адмінсуд вирішив, що облрада «порушила процедуру прийняття рішення, чим обмежила право на своєчасне та повне отримання публічної інформації, фактично позбавивши права на участь в громадському обговоренні».

Зазначимо, що суди першої та апеляційної інстанцій дійшли висновку, що статтею 11 Закону України «Про угоди про розподіл продукції» не передбачено проведення попереднього обговорення або проведення громадських слухань стосовно проектів рішення органів місцевого самоврядування щодо погодження проекту угоди, а відтак посилання на порушення статті 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» є необґрунтованими.

Нагадаємо, 16 січня 2013 року Донецькою обласною радою прийнято рішення № 6/18-456, яким погоджено проект угоди про розподіл вуглеводнів, що видобуватимуться в межах ділянки Юзівська, між державою Україна, «Шелл Експлорейшн енд Продакшн Юкрейн Инвестментс (1У) Б.В.» та ТОВ «Надра Юзовська» щодо розробки корисних копалин загальнодержавного значення на території Донецької області.

Підставою для прийняття спірного рішення стало звернення Міністерства екології та природних ресурсів України від 26 грудня 2012 року № 25300/05/10-12, яким голові Донецької обласної ради повідомлено про те, що розпорядженням Кабінету Міністрів України від 10 травня 2012 року № 270-Р компанію «Шелл Експлорейшн енд Продашн Юкрейн Инвестментс (1У) Б.В.» (Нідерланди) — дочірню компанію «Роял Датч Шелл плс» (Великобританія) визнано переможцем конкурсу на укладання угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться в межах ділянки Юзівська.

Оставьте комментарий