Львівська обласна рада дала згоду на видобування «Шевроном» сланцевого газу. Обіцяють, що Львівщина за 50 років отримає 10 мільярдів доларів та 10–15 тисяч нових робочих місць.
gas< "Понад 60 депутатів засвідчили своїми підписами необхідність його розгляду та внесення у порядок денний!» – вигукує голова фракції Партії промисловців та підприємців Михайло Дзюдзь. Якщо до цього в облраді намагалися дискутувати про порядок денний, то після – почалися розмови про хрунів, тушок і сланцевий газ.

Останнє питання планували обговорити пізніше, взагалі не на цій сесії. Однак присутність міністра палива та енергетики, кількох народних депутатів та й «список Дзюдзя» вказували: що би не відбувалося, майбутнє другої «угоди століття» облрада вирішить у четвер.

Трішки баталій

Після десятигодинного засідання, вже після восьмої вечора, 66 депутатів таки проголосували за погодження угоди із «Шевроном». Цьому передували кілька перерв, кулуарні погодження, блокування трибуни і навіть протест шести «небайдужих» панянок, яких під кінець дня до зали завели депутати від «Свободи». «Ми були в Техасі, Огайо, інших штатах Америки, де видобувають сланцевий газ…» – «І що там?» – «Нічого, там нічого немає«, – після «боротьби» жінки ще мали повно сил, аби ділитись спостереженнями…

Головний противник сланцевої угоди у облраді – «Свобода» – деякий час намагалася відкласти розгляд питання. «Цей проект рішення, відповідно до регламенту, не пройшов постійної комісії з питань екології, що є явним порушенням регламенту«, – заявив голова постійної комісії з питань екології облради Олексій Балицький. Сам він, до речі, під час виступу сказав, що загалом погоджується із документом (крім одного пункту), але не розуміє, куди так поспішати.

Втім, після натяків голови фракції «регіоналів» про взаємозв’язок грошей із непоступливістю «Свобода» змінила тактику. «Вимагаємо від представника «Шеврону» зараз у сесійній залі обласної ради озвучити позицію інвестора із цього питання. В іншому випадку залишаємо за собою право блокування ради«, – і два десятки депутатів зійшлись у півколо поблизу трибуни.

«Шеврон» обмежився листом, в якому запевнив, що працює відкрито і за міжнародними стандартами. Але відновити роботу вдалося лише після обіду – облогу трибуни тихенько зняли, аби поганити міністра.

Вітаємо-даруємо

Едуард Ставицький напередодні дня народження весело відповідав на усі питання і закиди депутатів та журналістів, віджартовувався «свободівцям» і доводив, що видобуток сланцевого газу принесе неабияку вигоду Львівщині. «Місцеві громади нічого не отримали!» – «До проекту внесено положення про передачу облраді 10% належної державі продукції. Це дасть додаткові надходження до місцевого бюджету в декілька сотень мільйонів гривень на рік. Такого положення немає в жодній іншій угоді про розподіл продукції, окрім угоди щодо Олеської ділянки«.

«Внаслідок гідророзривів можуть виникнути землетруси!» – «Гідророзриви є стандартною практикою при видобутку нафти і газу в нашій країні вже понад 50 років. За ці роки не існувало жодної аварії в межах видобутку«. «Видобуток сланцевого газу заборонили в кількох країнах ЄС!» – «Зараз на узгодженні в ЄС, яке затримається щонайбільше на три місяці, перебуває директива Євросоюзу, яка дасть зелене світло для сланцевих проектів в усіх європейських країнах«.

Отак усе й відбувалося. «Інвестиції «Шеврону» тільки на першому етапі, я маю на увазі геологорозвідувальні роботи, складуть щонайменше 350 мільйонів доларів. На етапі видобутку – 10 млрд доларів щонайменше. Це гарантуватиме багатомільйонні контракти компаніям, що розташовані у регіоні. Створить щонайменше 10–15 тисяч робочих місць«, – запевняв Ставицький.

Львівська облрада, яка не давала навіть 40 голосів за поправки «Свободи», прокинулася лише тоді, як на трибуну зайшов депутат Олександр Ганущин. Кожна з його пропозицій набирала більше мінімально необхідної кількості голосів.

«Маючи нагоду попрацювати над цим проектом упродовж понеділка, вівторка, середи, я намагався зібрати всі ті пропозиції, які ми отримали шляхом громадського обговорення угоди. Ще 10 числа я розіслав на всі районні ради лінки на файл з угодою, на всіх депутатів райрад, голів і секретарів сільських рад прохання подати пропозиції по цьому питанню«, – пояснює «Пошті» депутат. Усі пропозиції він зібрав разом, у середу ознайомив керівників фракцій облради, а далі ви знаєте.

Депутати вирішили перестрахуватися. Вони погодили підписання угоди із «Шевроном», але це рішення набуде чинності лише тоді, як Верховна Рада, облдержадміністрація та уряд виконають кілька умов. Подібним методом скористалися й депутати Франківської ради, однак львів’яни вирішили витиснути все, що можна.

Під крики-співи протесту сесію перервали і розійшлись по домах. Невдовзі уряд має остаточно підписати угоду із терплячим «Шевроном». Той у наступні п’ять років досліджуватиме Олеську ділянку, шукаючи привабливі ділянки для свердловин. Обіцяють нікого не виселяти із домів, усі питання обговорювати і погоджувати. Якщо нічого не знайдуть, «Шеврон» матиме право скасувати дію угоди. Якщо виявлять – упродовж 50 років сусідитимемо з американцями.

Аби рішення про схвалення угоди із «Шевроном» набуло чинності, депутати вимагають виконати низку умов.

  1. До Міжвідомчої комісії з організації укладення та виконання угод про розподіл продукції мають ввести 10 депутатів облради: Петра Колодія («Свобода»), Василя Пісного («Батьківщина»), Валерія П’ятака (група «Наш край»), Миколу Кадикала, («Батьківщина»), Оксану Юринець (УДАР), Михайла Дзюдзя (Партія промисловців та підприємців), Ігоря Грещука (Партія регіонів), Олександра Ганущина (Народний рух), Тараса Батенка (Українська народна партія) і Олексія Балицького («Свобода»).
  2. Облдержадміністрація має розробити проект договору між Кабінетом Міністрів та Львівською облрадою щодо передачі 10 відсотків частки держави у прибуткових вуглеводнях. 70% із цієї частки спрямовуватимуть на потреби територій, на яких буде проводитись пошук, розвідка та видобування вуглеводнів.
  3. Львівська ОДА має утворити робочу групу з моніторингу реалізації угоди.
  4. ЛОДА також має звернутись до уряду з вимогою виділити обласному бюджету субвенцію на реалізацію заходів з рекультивації Львівського міського сміттєзвалища та вирішення екологічних проблем області у 2013 році в обсязі 12,0 млн грн та упродовж 2014–2016 років – по 90,0 млн грн щорічно.
  5. Верховна Рада має внести до Бюджетного кодексу зміни, якими передбачать додаткові надходження місцевим бюджетам від виконання угоди із «Шевроном».
  6. Кабінет Міністрів має розробити пакет екологічних стандартів та нормативів щодо видобутку природного газу.
  7. Про кожну зміну угоди уряд зобов’язаний повідомляти облраду.
  8. Компанії, які шукатимуть та видобуватимуть на території Львівської області вуглеводні, мають сплачувати податок на доходи фізичних осіб за фактичним місцезнаходженням структурних та відокремлених підрозділів до відповідних місцевих бюджетів.

Оставьте комментарий