Як ми повідомляли, 9 квітня Верховна Рада України ухвалила законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення кількості документів дозвільного характеру«, який ще 27.06.2013 року був поданий екс-президентом України Віктором Януковичем.
drilling site
Прийнятим законом змінюються або ліквідуються процедури надання дозволів на більшість видів діяльності, які впливають на довкілля. Серед іншого – спрощення процедури вирубки заповідників та забудови лісів, отримання дозволу на спецводокористування, управління відходами тощо (детальніше).

«В реакцію на рішення Верховної Ради, сотні громадських організацій, громадян з різних областей та директори заповідників надіслали свої звернення до виконуючого обов’язки Президента України О. Турчинова з проханням ветувати антиекологічний закон», – розповідає Голова Ради екологічної групи «Печеніги» Сергій Шапаренко.

Натомість, 25 квітня О. Турчинов все ж-таки підписав його.

«Мусимо визнати, що прийняття цього небезпечного, антиекологічного закону стало першою справою, пов’язаною з довкіллям, яку зробила нова влада. І така тенденція виглядає вкрай небезпечною», – коментує ситуацію заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк.

«Закон містить ще багато «покращень», які свідчать про відсутність пріоритету у «народних» обранців таких важливих питань, як наближення законодавства до європейських стандартів, охорони довкілля, а, відтак, і питання збереження здоров’я нації. Якщо з таким поспіхом будуть і надалі прийматися закони,в яких ігнорується така важлива царина як охорона довкілля, за декілька років вже не буде що і для кого захищати. Пора країні дорости до європейського стандарту важливості охорони навколишнього природного середовища», — зазначає виконавчий директор МБО «Екологія-Право-Людина» Олена Кравченко.

Олена Кравченко
МБО «Екологія-Право-Людина», м. Львів
okravchenko@epl.org.ua
Сергій Шапаренко
ЕкГ «Печеніги», м.Харків
pechenegy@rambler.ru

Оставьте комментарий