Бажання державної компанії «Надра України» покинути проекти видобутку нетрадиційного газу фактично означатиме вихід державного представника із угоди про розподіл продукції.
no_shale_gas
Саме таке рішення пропонує ухвалити «Надра України» на позачергових зборах учасників ТОВ «Надра Олеська», у якому 90% належить «Надра України», а решта 10% — приватній компанії «СПК-Геосервіс». Цікаво, що у випадку відмови «Надра Олеська» скликати збори, то «Надра України» планує це зробити самостійно.

Ми стаємо свідками фактичного виходу України із проектів щодо розвідки і промислового видобутку нетрадиційного газу. Таке рішення є свідченням того, що для держави видобуток нетрадиційного газу втрачає своє стратегічне значення і Україна його повністю делегує компанії із США Chevron та британо-голландській Shell.

Інакше кажучи, Україна добровільно відмовляється від своєї присутності в Олеській і Юзівській площах.

Власне, головною причиною виходу державної компанії із сланцевого проекту є політичне рішення про виключення із діяльності «СПК-Геосервіс». Дійсно, у ЗМІ неодноразово лунали думки про близькість цієї компанії до екс-президента Віктора Януковича і екс-міністра енергетики Едуарда Ставицького. Але донині не проведено жодного розслідування і немає жодного рішення суду про те, що «СПК-Геосервіс» є корупційною структурою.

До того ж, Shell і Chevron неодноразово підтверджували самостійність в ухваленні рішення про партнерство із «СПК-Геосервіс» і жодного разу не ставили під сумнів роботу цієї компанії. І якщо виключення «СПК-Геосервіс» із проектів стало би наслідком доведених фактів корупції або інших неправомірних дій цієї компанії, то це автоматично стало би підтвердженням корупційних дій з боку Shell і Chevron.

Фактично українська компанія «Надра України» робить «чорну» роботу за компанію Chevron, яка «відмиває» себе від можливої прив’язаності у майбутньому до «СПК-Геосервіс».

Прикро, що на догоду інтересам Shell і Chevron українська державна компанія покине проект.

Безумовно, що таке рішення було підтримане міністром екології і природних ресурсів Андрієм Мохником. Мохник відмовився переглядати виконання угоди про розподіл продукції з Shell і Chevron до з’ясування корупційної складової у питанні розвідки нетрадиційного газу і дослідження проблеми екологічної безпеки видобутку сланцевого газу. При цьому взагалі дивує те, що Андрій Мохник іще працює і не подав у відставку після того як його партія «Свобода» оголосила про вихід із парламентської коаліції.

Перегляд суттєвих умов роботи Chevron і Shell на Олеській і Юзівській площах беззаперечно відобразиться на тому, що роль держави і державний контроль за «сланцевими проектами» буде зведений до мінімуму.

Оставьте комментарий