Після укладення Україною та паливним гігантом Chevron угоди про розвідку запасів сланцевого газу, аналітики вказують, що надії України можуть виявитися занадто оптимістичними.
Надра Олеська
«Ці проекти з розвідки сланцевих та шельфових запасів займають багато часу«, — повідомив Едвард Чоу, старший науковий співробітник Центру стратегічних та міжнародних досліджень у Вашингтоні.

Вітчизняні експерти також не проявляють оптимізму. З точки зору директора енергетичних програм Центру ім. Разумкова Володимира Омельченка, заявлені прогнозні запаси Олеської ділянки у 2,98 трлн кубометрів газу не підтверджені.

«Тому поки що всі розмови нагадують поділ шкури невбитого ведмедя«, — зазначив він. За словами Омельченка, необхідно не менше чотирьох-п’яти років для проведення геологорозвідки, після чого, можливо, почнеться буріння свердловин з усіма пов’язаними з цим ризиками.

«Плани розпочати промисловий видобуток газу вже у 2015 році здаються мені надзвичайно оптимістичними, я б сказав — ейфорійними«, — вважає екс-віце-президент компанії ЮКОС Олег Шейко.

Оставьте комментарий