У Верховній Раді зареєстрували проект закону Про внесення змін до Закону України «Про угоди про розподіл продукції» (щодо розподілу коштів від виробленої продукції)».

Його авторами є Ірина Сех, Олег Панькевич, Михайло Блавацький, Олексій Кайда та Анатолій Вітів.

Нардепи пропонують затвердити, що не менш як 10% від вартості належної державі частки прибуткової продукції надходитиме до місцевих бюджетів, на території яких розміщені ділянки надр.

Крім того, згідно з запропонованими змінами, частина виробленої продукції, що залишається у власності держави відповідно до угоди про розподіл продукції, повинна реалізовуватись у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів. А частина коштів від вартості належної державі частки виробленої продукції, що відповідно до угоди про розподіл продукції передається до місцевих бюджетів органів місцевого самоврядування, на території яких розміщені ділянки надр, повинна використовуватись у порядку, визначеному відповідними органами місцевого самоврядування.

«Закон України «Про угоди про розподіл продукції» не передбачає можливостей представництва органів місцевого самоврядування як сторони відповідних угод. Однак, діяльність щодо виконання цих угод неминуче пов’язана зі створенням потенційних ризиків порушення екологічної рівноваги та деструктивного впливу на відповідні території. Саме територіальні громади, місцеві мешканці перебувають під впливом негативних екологічних факторів унаслідок розробки копалин та потребують відповідної компенсації», – йдеться у пояснювальній записці до проекту рішення.

Нардепи відзначають, учасники таких угод звільнені від сплати цілого ряду загальнообов’язкових податків, зборів і платежів, що, у свою чергу, призводить до суттєвого недофінансування і без того бідних місцевих бюджетів.

«Тому необхідним є закріплення на законодавчому рівні механізму, який би уможливлював забезпечити інтереси територіальних громад у процесі діяльності в умовах угод про розподіл продукції», – заявляють вони.

Оставьте комментарий