Виступ Сергія Федоринчика, керівника інформаційного центру Української екологічної асоціації «Зелений світ».

Мінімум, який сьогодні можна зробити, — створити робочу групу, яка проаналізує доробок минулих конференцій, зокрема конференції у грудні 2012 р., яку проводила організація Світлани Березіної. Питання ефективності використаних коштів до останньої конференції стосується надзвичайно.

Звучала думка, що нам треба об’єднатися. «Прежде, чем объединиться, нужно окончательно и безповоротно размежеваться» (В.Ленин) — це думка на всі часи. Для того, щоб екологічний рух розвивався, треба поставити такі «мембрани», провести риски і відділитися від комерції під видом громадської діяльності. Це і бізнес-організація Березіної, і екологічна ліга Т.В.Тимочко, яка користується адмінресурсом. Не можна допускати мімікрію під громадську організацію, треба провести межі.

Дуже багато зловживань поняттям громадянське суспільство. Громадянське суспільство неможливе без середнього класу. В Україні такого класу нема. Через те громадянське суспільство у нас з’явиться років через 10 після того, як за цей час з’явиться середній клас. 90% активів зосереджено в руках 300 родин, тому треба «віджати» 25% активів у олігархату, в тому числі екологічний рух повинен брати участь.

«Хортицький форум» — це громадський рух на основі етичного кодексу екологістів. Положення: розширення мережі екоправа; програма підтримки створення нових екогруп («Нічого не буде, поки в кожному районному центрі не буде хоча б маленької групи, хоча троє-п’ятеро людей, які будуть захищати природу від влади і бізнесу»); програма розвитку шлюзів, комунікацій екоруху суспільства; екологічна газета; замовлення на дитячий екологічний рух; бюро екологічного лобіювання; школа екологічного активу; фонд підтримки екоруху.

Оставьте комментарий