У 2012-2013 роках Міжнародна благодійна організація «Екологія-Право-Людина» (ЕПЛ) одна із перших організацій дослідила проблематику видобування нетрадиційних вуглеводнів, з результатами цих досліджень можна ознайомитися тут.
P6100088
З часу повалення режиму Януковича просланцева агітація вщухла, та не надовго. 11 жовтня 2015 року ЕПЛ запросили на прем’єру документального фільму Ігоря Чайки «Газова революція чи Сланцевий цугцванг», що відбулась у м. Львові.

Склалось враження, що організатори не знали доcтеменно, кого запрошують, бо були здивовані озвученою позицією ЕПЛ про те, що розвідка та видобуток нетрадиційних вуглеводнів на ділянках Олеської та Юзівської площ станом на сьогодні принесе більше шкоди, ніж користі.

Презентований фільм свідчить про те, що прозорою процедура прийняття рішень щодо видобутку нетрадиційних вуглеводнів скоро ще не буде. Слід відзначити, що крім показу американських доріг, виставок ретро автомобілів та процвітання американського бізнесу, фільм, на жаль, не містить інформації про технологію видобутку нетрадиційних вуглеводнів, специфіку фрекінгу. Фільм закликає до активного видобутку нетрадиційних вуглеводнів, як єдино правильного способу отримання енергетичної незалежності Україною.

Раніше ЕПЛ аналізувала проекти угод щодо розподілу вуглеводнів, законодавство, яке врегульовує це питання, та досі тримає руку на пульсі щодо енергетичного вектору розвитку України.

У посібнику «Розвідка та видобуток сланцевого газу: соціальні, правові та екологічні виклики (короткий огляд питання)» ЕПЛ ще у 2013 році з метою глибшого розуміння соціальних, правових та екологічних наслідків розвідки та видобутку сланцевого газу подала короткий аналіз соціальних та екологічних викликів процесу буріння та експлуатації сланцевого газу в США, Західній Європі, Україні, аналізують проект Угоди «Про розподіл вуглеводнів, які видобува-тимуться у межах ділянки Юзівська, між (1) державою Україна та (2) компанією «Шелл Експлорейшн енд Продакшн Юкрейн Інвестментс (ІV) Б.В.» та (3) ТОВ «НАДРА ЮЗІВСЬКА», надали довідкову інформацію, яка сприяє кращому розумінню процесу фрекінгу, розкриває юридичні аспекти проблеми вилучення земель для суспільних потреб. З повним текстом посібника можна ознайомитися за посиланням epl.org.ua (pdf)

Крім того, ЕПЛ ініційовано ряд судових процесів, зокрема щодо доступу до текстів угод про розподіл продукції, дозволів на спецнадра користування, щодо права здійснювати фрекінг на зазначених площах та оскарження висновків екологічної експертизи угод про розподіл вуглеводнів. Ознайомитись із справами можна за посиланням: epl.org.ua.

Усі ці справи свідчать про непрозорість процесів здійснення фрекінгу в Україні, обмеження в доступі до екологічної інформації, неврахування думки громадськості та порушення права на екологічну безпеку. З текстами судових рішень у згаданих справах можна ознайомитись у реєстрі судових рішень, що стосуються довкілля caselawepl.org.ua.

При обговоренні фільму ми звернули увагу присутніх на низку питань, які варті уваги, якщо ми хочемо приймати не емоційні, а виважені розумні рішення, які матимуть більше користі, ніж зла.

Тезово подаємо витяги з виступів ЕПЛ в ході обговорення фільму:

  • В Україну ніхто не буде ввозити новітні технології за існування безмитного (читай безконтрольного) їхнього ввезення. Це саме стосується і хімічних реагентів, які будуть використовуватися для гідророзриву на глибини понад 3-4, а то і 5 тисяч метрів.
  • Близько 60 % розчину, який закачується у свердловину, повертається на поверхню та складується в амбарах під відкритим небом. Технологій переробки цих розчинів не існує, так як і не існує належної оцінки впливу на довкілля існування таких великих озер з хімічними реагентами.
  • Для однієї свердловини для гідророзриву потрібно близько 20 000 метрів кубічних води. Ні Олеська, ні Юзівська площа не можуть похвалитися наявністю такої великої кількості «вільної» прісної води через їхню густонаселеність.
  • Відповідно до Енергетичної стратегії України ми не переживаємо енергетичної кризи, а навпаки станом на сьогодні експортуємо енергетичні ресурси за кордон.
  • Місцеве населення, яке зазнає якнайбільшого впливу від діяльності з видобутку нетрадиційних газів, ніхто не запитував, чи згідні вони на втручання у середовище їхього проживання та які соціальні блага вони хочуть взамін.
  • За відсутності інституту екологічної експертизи та оцінки впливу на довкілля, ніхто не в змозі об’єктивно зазначити, чи дійсно безпечною буде запланована діяльність.

Головну тезу, яку хотіла донести ЕПЛ про видобуток нетрадиційних вуглеводнів, – це те, що для забезпечення сталого розвитку України, що означає гармонійний розвиток економіки, соціальної сфери та збереження довкілля, Україні слід усі процедури пов’язані із використання природних ресурсів робити максимально прозорими, оскільки лише народ є власником природних ресурсів і має право знати, яким чином від його імені цими ресурсами розпоряджається держава. Забезпечення прозорих процедур буде свідчити також про виконання Україною міжнародних зобов’язань.

Закликаємо ОГС природоохоронного спрямування бути пильними, активно відвідувати усі презентації, круглі столи, інші акції, які зачіпають тему розвідки та видобутку нетрадиційних вуглеводнів для того, щоб уникнути маніпуляції фактами та проведення дійсно фахових дискусій з цієї теми.

Усіх бажаючих до фахової дискусії запрошуємо у наші офіси:
вул. Франка, 9 офіс 1-а, м. Львів
вул. Саксаганського 53 / 80, м. Київ
Адреса для листування: 79000, м. Львів, а/с 316
тел./факс. +380 32 225 76 82 e-mail: office@epl.org.ua

Оставьте комментарий