Шотландський уряд оголосив, що він введе мораторій (тимчасову заборону) на нетрадиційний видобуток газу й нафти, широко відомий як фрекінг — пише газета Ґардіан.

Як повідомляється, міністр енерегетики Фергус Юінг заявив шотландському парламенту, що мораторій дасть змогу провести оцінку впливу фрекінгу на здоров’я людини.

Це нагадує дії екс-губернатора штату Нью-Йорк Девіда Патерсона. Той у 2008 році наклав мораторій на фрекінг, очікуючи повномасштабного дослідження в галузі охорони здоров’я.

Мораторій тривав 6 років, доки діючий губернатор Ендрю Куомо не заборонив фрекінг.

[box type=»info»] Фрекінг — це технологія, що використовується видобувними компаніями для видобутку нафти й газу з-під землі. Фрекінг — це технологія, що використовується видобувними компаніями для видобутку нафти й газу з-під землі.[/box]

Юінг зазначив, що мораторій надасть можливість почути обидві сторони цього спірного питання, яке, до прикладу, в Нью-Йорку, вирішували не без емоцій.

Противники цієї технології кажуть, що до повного дослідження впливу фрекінгу на здоров’я громадян наука сьогодні не готова. Вони також стверджують, що цей метод спричиняє аварійне вивільнення шкідливого парникового газу — метану.

Прихильники переконують у безпечності такого видобутку і вказують на розвиток економіки.

“Я хочу бути впевненим, що голос тих, кого це безпосередньо торкнеться, буде почутий. І що це буде зроблено у найбільш конструктивний спосіб” — заявив Юінг шотландській газеті Геральд. “Враховуючи усю важливість цього питання, було б недоцільно одразу давати згоду”.

За повідомленнями Геральд, з-поміж тисячі опитаних шотландців проти фрекінгу виступають сорок відсотків, у той час як двадцять п’ять відсотків висловили підтримку цій технології.

Приблизно одинадцять відсотків сказали, що вони за фрекінг, але тільки не у їхньому дворі.

Ще двадцять п’ять відсотків невпевнені у доцільності такого видобутку.

Шотландія описує свій підхід до енергетичної політики наступним чином: сприяння економічному зростанню через поступове скорочення викиду вуглецю.

Зокрема, в урядовому документі, що описує енергетичну політику Шотландії, говориться: “Використання енергії — одна з найбільших причин викиду вуглецю в атмосферу. Це викиди, що загрожують нашій планеті”.

Енергетична політика політика може сприяти економічному розвитку, гарантуючи цьому розвитку стабільність.

Країна працювала, інвестуючи значні кошти в поновлювальні джерела енергії, в першу чергу, такі як вітер та сила хвиль.

Всього кілька місяців тому, в жовтні минулого року, Шотландський відділ Всесвітнього фонду дикої природи повідомив, що вітрові турбіни країни генерують достатньо електрики, забезпечивши 3 мільйони 45 тисяч будинків у Королівстві — цього більш, ніж достатньо для будинків по всій Шотландії .

Вітротурбіни споруджуються і зараз, що, як очікується, виведе країну за цим показником в світові лідери, по завершенню це дасть можливість покрити ще 175 тисяч будинків.

Однак, незважаючи на це, Шотландія розраховує не лише на поновлювальні джерела енергії.

Навпаки. Шотландія є найкрупнішим виробником нафти в ЄС, її економіка значною мірою зростає за рахунок буріння на узбережжі Північного моря.

Як наслідок, Шотландія щорічно втрачає темпи зниження викидів. Щоправда, країна скоротила викиди вуглецю на 26,4% порівняно з 1990 роком і планує скорочення викидів парникових газів до 42% до 2020 року.

В цілому Великобританія сподівається до 2020 року забезпечити п’яту частину своїх підприємств, залежних від вугілля та газу, поновлювальними джерелами енергії і до 2050 року скоротити викиди парникових газів на 80% від рівня 1990 року.

Оставьте комментарий