Народний депутат України Ірина Сех, яка очолювала комісію з питань екології Львівської обласної ради, розповіла про історію протистояння місцевої влади з урядом з приводу планів видобутку сланцевого газу. За словами народного депутата, включення Олеської площі до переліку ділянок надр, що можуть надаватися в користування на умовах Угоди про розподіл продукції, відбулося без жодного погодження чи консультацій з місцевими громадами. Особливе обурення викликають зміни до законодавства (зокрема, Кодексу про надра та Закону «Про угоди про розподіл продукції»), які виключили місцеві ради з переліку суб’єктів, які повинні давати погодження на розробку корисних копалин, встановили особливий порядок набуття права власності на землю та відмінний від загального режим фінансової звітності, а також скасували обов’язковість проведення тендерних процедур.

Народний депутат України Ірина Сех наголосила про початок загальнонаціональної компанії «Ні видобуванню сланцевого газу в Україні!».

— Вітаю, шановне товариство, вітаю небайдужих до нашої природи, до нашої екології і до майбутнього наших дітей. Власне я представляю цей округ і мешкаю за 30 кілометрів від центру так званої Олеської площі — Олеської площі, на який плануються власне певні дослідження і видобуток сланцевого газу. У Львівській обласній раді, де власне я була депутатом і головою комісії екології, це питання стояло надзвичайно серйозно і мало серйозний резонанс у суспільстві. У лютому 2011 року до комісії екології природних ресурсів та рекреації звернулися представники Міністерства екології з проханням, щоби ми погодили Олеську площу, і щоб ця Олеська площа включилася в перелік тих ділянок, які підлягають до ділянок надр, що можуть надаватися у користування на умовах, визначених угодами про розподіл продукції. Ми тоді не знали, що таке сланцевий газ, як і більшість. Ми тоді не знали, що таке Олеська площа, тому що в нашій уяві Олеська площа — це передусім олеська вода, лікувальна олеська вода, яку знають не тільки в Україні. І тому ми, так знаєте, дуже обережно: товариство з Міністерства екології, нас не підгоньте, будь ласка, ми вивчимо, що це за ситуація, що це за Олеська площа…

…ми боремося і питаємося, хочемо знати правду, хочемо карту бачити, хочем речовини знати, хочем, щоб з думкою громади рахувалися. Я думаю, що ми сильні разом відстоювати інтереси наших громад, нашої держави, нашої екології, ми будемо як ніколи разом, і ми обов’язково переможемо! Дякую.

Оставьте комментарий