Депутати британського парламенту сьогодні проголосували за те, щоб дозволити видобуток сланцевого газу під територією національних парків. На підтримку цієї ініціативи, яка традиційно викликає невдоволення екологічних активістів і ЗМІ, виступили 298 законодавців, проти висловилися 261.
224
Як наголошується в тексті законопроекту, видобуток природних ресурсів буде дозволена на глибині не менше 1,2 тисячі метрів від поверхні. При цьому сам процес буріння до покладів «блакитного палива» можна здійснювати лише з території за межами національних парків.

На думку членів нинішнього кабінету міністрів, відносно жорсткі умови розробки дозволять «зберегти безцінні британські пейзажі». Тим не менше, представники опозиції вже поспішили звинуватити уряд у порушенні обіцянки «повністю заборонити видобуток на охоронюваних природних територіях», а також відмову надати «належний майданчик для дискусії» про настільки спірну ініціативу.

«Замість того, щоб прислухатися до стурбованої громадськості, уряд потайки проводить цей відверто слабкий законопроект через парламент, навіть не організувавши відповідних дебатів», — заявила в зв’язку з цим «тіньової» міністр енергетики та охорони навколишнього середовища від Лейбористської партії Ліза Ненді.

Для видобутку сланцевих газу і нафти використовується метод фрекінгу, або гідравлічного розриву пласта. Він створює загрозу забруднення джерел питної води хімікатами, а також може провокувати землетрус. У зв’язку з цим в більшості країн Європи на розробку сланцевих родовищ накладено мораторій.

Влітку 2011 року аналогічний заборона була введена і в Великобританії — після того як в районі буріння компанії Cuadrilla на північному заході Англії було зафіксовано два невеликих підземних поштовхи. Однак не так давно термін мораторію закінчився, і уряд приступив до видачі необхідних ліцензій. У той же час в Шотландії та Уельсі фрекінг досі залишається під забороною.

Оставьте комментарий