Петро Грицишин (Доцент Львівського національного аграрного університету, директор Західного центру Українського відділення Всесвітньої лабораторії, к. т. н.): — На головному вододілі Європи хочуть зробити дуже цікаву річ, зібрати воду. Все.

У засіданні взяли участь представники усіх регіонів України — провідні українські науковці, народні депутати, фахівці у галузі енергетики, представники місцевих громад та громадських природоохоронних організацій.

Витяг з Рішення Національного круглого столу «Міфи та реалії видобування сланцевого газу в контексті сучасних екологічних проблем в Україні» http://www.ecoleague.net/5623003-169-…

  1. Розпочати національну кампанію «Ні видобуванню сланцевого газу в Україні!».
  2. Звернутися з вимогою до Уряду та Верховної Ради України оголосити мораторій і не дозволяти розвідку та видобування сланцевого газу в Україні на територіях, які вже є техногенно навантаженими або мають природну цінність.
  3. Зобов’язати Уряд і Верховну Раду України:
    • забезпечити проведення повного комплексу наукових досліджень щодо можливих ризиків та негативних наслідків видобутку сланцевого газу
    • ухвалити дієві нормативно-правові акти щодо стимулювання енергозбереження та підвищення енергоефективності усіх секторів економіки.
    • стимулювати розвиток української енергетики в напрямі підтримки відновлювальної енергетики, зокрема, сонячної, вітрової, біоенергетики, використання шахтного метану.
  4. Вимагати від Кабінету Міністрів України оприлюднення тексту угод з компаніями Chevron і Shell про розподіл продукції на видобуток вуглеводнів на Олеській і Юзівській площах.
  5. Закликати всі громадські організації активізувати інформаційну роботу з місцевими громадами, органами місцевого самоврядування, ЗМІ з метою роз’яснення негативних наслідків видобутку сланцевого газу в Україні.
  6. Звернутись з пропозицією координації зусиль до лідерів світових та європейських протестних кампаній, зокрема, всесвітньої акції «Global Frackdown».

Оставьте комментарий