Депутати Львівської обласної ради звернулися до голови Верховної Ради Володимира Рибака та до прем’єр-міністра України Миколи Азарова з проханням не підписувати угоду з компаніями Chevron та Shell до того, поки законодавство не забезпечить надходження коштів від видобутку сланцевого газу місцевим громадам.
lor
За відповідне звернення на початку сесійного засідання 22 жовтня проголосувало 73 депутати.

У зверненні йдеться про те, що для того, аби місцеві бюджети отримали частину коштів від частки держави у вартості видобутої продукції, потрібно внести зміни не лише до Бюджетного кодексу, але й, у першу чергу, до Закону «Про угоди про розподіл продукції».

«Дуже важливим є те, що внесення цих змін необхідно провести до моменту укладення угоди про розподіл продукції щодо ділянки Олеська та всіх інших подібних угод. Оскільки, після цього моменту, вступає в дію стаття 27 Закону України «Про угоди про розподіл продукції», згідно якої держава гарантує, що до прав і обов’язків інвестора, визначених угодою про розподіл продукції, протягом строку її дії буде застосовуватися законодавство, чинне на момент укладення угоди», — йдеться в документі.

Відповідно, вказали депутати, якщо угоду про розподіл вуглеводнів підпишуть до того, як внесуть відповідні зміни у законодавство, то місцеві громади не зможуть претендувати на частку коштів, і інвестори не матимуть перед місцевими громадами фінансових обов’язків.

На даний момент у Верховній Раді вже зареєстрований відповідний законопроект щодо змін до Закону «Про угоди про розподіл продукції», і депутати Львівської обласної ради звернулися до керівництва держави невідкладно його розглянути.

Нагадаємо, 3 жовтня Львівська облрада погодила проект «сланцевої» угоди. За це рішення проголосували фракції УДАРу та «Батьківщини», ВО «Свобода» голосувала проти.

10 жовтня Верховна Рада України прийняла за основу законопроект про передачу 10% виторгу від сланцевого газу регіонам.

Довідка. Україна 2012 року провела три конкурси на укладення УРП: щодо Юзівської (Харківська та Донецька обл.), Олеської (Львівська та Івано-Франківська обл.) та Скіфської (глибоководний шельф Чорного моря) ділянок. Переможцями конкурсу на розробку Олеської ділянки стала американська Chevron, Юзівської – англо-голландська Shell, Скіфської – консорціум на чолі з американською ExxonMobіl (40%, оператор), Shell (35%), австрійська OMV в особі румунської «дочки» Petrom (15%) і НАК «Надра України» (10%).

Оставьте комментарий