Виступ Олександра Бондаря, ректора Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління, доктора біологічних наук, професора, члена-кореспондента НААНУ.

Як державна академія ми зробили еколого-експертний висновок Угоди про розподіл вуглеводнів з компанією «Шеврон», а Міністерство готує по цьому висновку державну екологічну експертизу. Для підготовки еколого-експертного висновку щодо Угоди залучались спеціалісти з Івано-Франківська, Дніпропетровська, Харкова.

Основні аспекти Угоди з «Шеврон»: 1) Пошукові роботи будуть вестись 5 років без видобування сланцевого газу. 2) Це високотехнологічний процес, що дасть можливість розвинути наші наукові кадри.
Відповідь на остороги: 1) Не буде забруднення поверхневих вод. ГРП іде на глибіні 2-4 км, а поверхневі води — 300-400 м. 2) Сейсмонебезпека можлива, землетруси — до 3 балів; натомість розробляються нові безпечні технології, на розвиток яких є 5 пошукових років. 3) Земельні ділянки під розробку — мінімальні. Вони контролюються з боку місцевих громад, з боку громадських організацій, з боку фірми «Шеврон», з боку Міністерства екології. Попередня оцінка запасів газу — від 3 до 15 трлн. куб.м. Для успішної розробки сланцевого газу потрібні контроль, моніторинг, оцінка, висвітлення інформації в СМИ.

Оставьте комментарий