Виступ Олексія Балицького (ВО «Свобода»), голови постійної комісії Львівської обласної ради з питань екології, природних ресурсів та рекреації:

Я також голова робочої групи щодо видобутку вуглеводнів на Олеській площі. Насамперед, я почну з простого, можливо з емоціями, але з простого. Про що ми дискутуємо насамперед? Давайте розберемося в цифрах. Я би хотів чітко зупинитися на цифрах, які є кричущими. А саме, ми зараз говоримо, що ми віддаємо земельну ділянку третиною Львівської області 6300 км2 на 50 років товщиною 10 км. Ми зараз говоримо про серйозні речі. Ми віддаємо, практично це, як загарблення землі. Це є третина Львівської області на 50 років! Якщо хтось тут з високоповажних гостей та науковців скаже, що в тих 260 сторінках Угоди є економічна незалежність, то, повірте мені, я схилю голову перед тим чоловіком. Насамперед, це не енергетична незалежність, це є загарблення територій — номер один, екологічні наслідки — номер два, і все інше, що випливає з цього.

Про яку енергетичну незалежність ми можемо говорити, шановне товариство? В даній Угоді не передбачено, що ми будемо мати газ. Ми будемо мати відсоток від прибутку даної компанії, від прибуткової частини. Ми будемо мати відсоток, який є диференційований від 17 до 30%. Ось що ми будемо мати. Ми будемо мати кошти, які будуть попадати в державну казну, які будуть іти на погашення Пенсійного фонду, на ті чи інші речі. Звичайно, що ми можемо говорити про те, що тут 10% буде іти на Львівщину. Це ще потрібно внести зміни до бюджетного кодексу. Ми можемо говорити, що ми отримаємо 300 мільйонів, але це ще треба мати в державному бюджеті ті 300 мільйонів.

А ми говоримо зараз реаліями. Насамперед, не буду говорити…

Оставьте комментарий