УДАР вимагає доопрацювання змін до Бюджетного кодексу України щодо коштів від використання держчастини виробленої продукції відповідно до угод про розподіл продукції, оскільки вони повністю нівелюють право регіонів отримати додаткову вигоду від видобутку нетрадиційного газу на їх території. Про це заявив заступник голови партії «УДАР» Віталій Ковальчук.
Надра Олеська< Він зауважив, що відповідний законопроект «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» щодо коштів від використання (реалізації) державної частини виробленої продукції відповідно до угод про розподіл продукції, був ухвалений в першому читанні і наразі підготовлений до другого читання. «Варіант законопроекту, який був проголосований у першому читанні, давав регіонам можливість отримувати 10% коштів від використання державної частки виробленої продукції відповідно до угод про розподіл продукції додатково до існуючого бюджету», — сказав Ковальчук. Народний депутат додав, що ці кошти пропонувалось віднести до доходів, які не враховуються при визначенні обсягу міжбюджетних трансфертів і додатковий прибуток – головна причина, чому місцеві громади підтримали проект угод про розподіл продукції.

Однак, наголосив Віталій Ковальчук, у проекті, який буде винесений на голосування в другому читанні, ця норма вилучена. «Кошти від угод про розподіл продукції пропонується зарахувати до ст. 71 Бюджетного кодексу, яка стосується бюджету розвитку місцевих бюджетів. Це означає, що в майбутньому у регіонів відберуть гроші з міжбюджетних трансферів рівно на ту суму, яку вони отримають як прибуток від угод. Це не просто шулерство і обман місцевих громад, це також дуже недобрий сигнал для інвесторів, яким потім доведеться працювати з незадоволеними громадянами, що будуть почувати себе ошуканими», — додав «ударівець».

Віталій Ковальчук зауважив, що «УДАР» у парламенті порушуватиме питання про внесення змін до законопроекту, і очікує аналогічної позиції від інших політичних сил.

Оставьте комментарий