Конституційна рада Франції за поданням техаської компанії Schuepbach розгляне у п’ятницю законність рішення про заборону видобутку газу за допомогою гідравлічного розриву сланцевих пластів, ухваленого відповідним законом від 13 липня 2011 року.
slanci
Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Заборона на видобуток сланцевого газу гідророзривом пласту на території Франції є занадто суворим рішенням, оскільки не існує жодного дослідження про ризики застосування такої технології. Тому ми і подали відповідну заяву до Групи мудреців (Конституційна рада)», — зазначив адвокат американської компанії Марк Форначарі.

За словами адвоката, заборона видобутку газу гідророзривом, ухвалена відповідним законом від 2011 року, позбавила ліцензії газодобувну компанію і є суворим рішенням. Відтак Марк Форначарі поставив під сумнів юридичні принципи, на яких засновувалося рішення, підготував заяву і звернувся за роз’ясненнями до Конституційної ради Франції.

Чинне французьке законодавство забороняє експлуатацію місцевих сланцевих газових і нафтових родовищ за допомогою технології гідророзриву. Технологія, яка включає створення тріщин в породах, багатих на вуглеводні, шляхом уведення під високим тиском суміші води, піску та хімічних добавок у спеціальні свердловини, зазнала критики за ризики забруднення довкілля та можливого порушення сейсмічного балансу. Разом із тим, у Франції ця технологія може забезпечити видобуток великих запасів сланцевого газу, які, за різними оцінками, знаходяться на глибині близько 1,5 км.

Як повідомляв Укрінформ, прийшовши до влади, чинний президент Франції Франсуа Олланд став на бік своїх політичних союзників — «зелених» і запровадив заборону на використання технології гідравлічного розриву на термін свого п’ятирічного мандата. Після такого рішення лідера нації 22 провідні представники французької промисловості, профспілок та освіти звернулися до нього з відкритим листом із проханням про проведення відкритих загальнонаціональних дебатів по сланцевому газу за участю всіх зацікавлених сторін. Однак тоді ця тема на певний час опинилася «у затінку» економічної кризи та кризи довіри до політиків у Франції.

Оставьте комментарий