Польща звернулася до іноземних енергетичних компаній у відчайдушній спробі забезпечити інвестиції в найбільші в Європі поклади сланцевого газу після того, як компанії Exxon Mobil Corp., Marathon Oil Corp. та Talisman Energy Inc. вийшли з країни, пише видання Bloomberg.
web-shale-gas-getty
Міністр екології Маціей Грабовскі, призначений в листопаді, зустрівся з інвесторами та розповів, що прибере регуляторні бар’єри, намагаючись зупинити їх масовий вихід, повідомив виданню Паркер Снайдер, президент Польської сланцевої коаліції.

«Це чіткий відхід від колишнього керівництва, яке в найкращому разі було нейтральним, а в найгіршому – ворожим до іноземних інвесторів, — сказав Снайдер. — Він дуже відкритий до діалогу. Речі безумовно стають більш позитивними».

«Я дійсно натхненний знахідкою San Leon, — заявив Камлеш Пармар, голова компанії 3Legs Resources Plc. — Діалог з новим міністром та головним геологом був надзвичайно конструктивним. Цей рік буде ключовим для сланцевого газу в Польщі».

Країна все ще далека від того, щоб виграти битву, за словами Снайдера, який назвав амбіції Грабовскі мати 200 свердловин протягом кількох наступних років «дико оптимістичними та недосяжними». Поки що лише San Leon, 3Legs та BNK Petroleum Inc. оголосили плани бурити цього року і лише по одній свердловині кожна. В італійської Eni SpA залишилася лише одна польська ліцензія.

Уряд має пришвидшити процес екологічних дозволів та забезпечити вільний доступ до історичної інформації про свердловини замість того, щоб ставитися до неї як до «державної таємниці», сказав Снайдер, при цьому визнавши зусилля Грабовскі повернути інвесторів.

Оставьте комментарий