Європейські країни, що дозволяють буріння в пошуках сланцевого газу, мають публікувати своєрідне «табло», яке б демонструвало дотримання «найкращих екологічних практик», що може стати обов’язковим протягом 18 місяців, за новими правилами ЄС, які бачило видання EurActiv.
2-13-image
ЄС вимагатиме широких консультацій з громадськістю та оцінок впливу на навколишнє середовище від країн-членів перед тим, як дозволяти будь-яке нове буріння, йдеться в документі.

Зневага до рекомендацій призведе до їх перегляду, що зробить їх «юридично обов’язковими» в липні 2015 року.

«Майданчик має бути вибраний лише якщо здійснена за цим документом оцінка ризиків демонструє, що в результаті високого обсягу гідророзриву не відбудеться прямого скидання забруднюючих речовин у ґрунтові води», — йдеться в документі.

Такий гідророзрив визначається як закачування у свердловину 1000 кубометрів чи більше води на один «розрив», або 10000 кубометрів води для всього процесу гідророзриву.

Можливі обмеження передбачені для повене- та сейсмонебезпечних ділянок, а країни-члени мають переконатися, що установки «побудовані в спосіб, що запобігає можливим поверхневим розливам і витокам в грунт, воду чи повітря».

Потоки води мають відстежуватися, викиди метану мають моніторитися і «має бути встановлена спеціальна інфраструктура для уловлювання і транспортування пов’язаного природного газу» з мінімізованим спаленням і уникаючи вентиляції, йдеться в документі.

Компанії також зобов’язані моніторити точний склад рідини для гідророзриву, що використовується в кожній свердловині, обсяг води, що використовується для її буріння, тиск протягом процесу гідророзриву та рідини, що згодом з’являються на поверхні.

Рекомендації також визначають, як Комісія ретельно моніторитиме втілення правил «у формі табло». Огляд 22 липня 2015 року розгляне питання щодо «оновлення положень та потреби створення узгоджених і юридично обов’язкових положень» як імплементація буде неефективною.

Проте екологи та політики-«зелені» залишилися засмученими після перегляду такох пропозиції. «Я думаю, що це сумно, що європейські комісари захиють інтереси жмені компаній викопного палива, а не інтереси громадян Європи», — заявив депутат Європарламенту від «Зелених» Клод Турме.

Він закликав «відповідальних» єврокомісарів висловитися в той час, як пропозиція алишається на внутрішніх консультаціях до запуску 22 січня.

Оставьте комментарий