Мільйодефенсі (Друзі Землі Нідерландів) закликає міжнародну компанію Shell розірвати “сланцеву угоду” з Україною через можливу шкоду навколишньому середовищу і значні підозри про наявність корупційної складової в схемі реалізації цієї угоди. Останні кілька місяців Мільйодефенсі разом з партнерською організацією “Зелений світ” / Друзі Землі України проводили дослідження впливу на навколишнє середовище діяльності компанії Shell з видобутку сланцевого газу в Україні. Це дослідження показує, що Shell використовує шкідливі методи буріння (1), коли забруднена вода для гідророзриву скидається у відкриті водойми, що було б незаконно в Нідерландах. Нагадаємо, що у 2013 році Shell уклала угоду з недавно усунутим президентом Віктором Януковичем, що представляв Україну і українську компанію “Надра Юзівська”. Це сталося за присутності прем’єр -міністра Нідерландів Марка Рютте (2).
vlada shell
Гірт Рітсема, координатор кампанії з енергетики і природних ресурсів Мільйодефенсі зазначив: “Shell повинна скасувати свою угоду з українською державою тепер, коли Янукович був усунений. Український народ ніколи не погоджувався на видобуток сланцевого газу. Українці нині подвійно покарані Shell: навколишнє середовище забруднюється шляхом скидання токсичних стічних вод у відкриті водойми, і також, здається, що “Надра Юзівська” використовується для відмивання грошей для Януковича і його прихильників.”

Shell уклала угоду на 10 млрд. долларів США щодо видобутку сланцевого газу з українським урядом і компанією ТОВ “Надра Юзівська” у Давосі в січні 2013 року. ТОВ “Надра Юзівська” отримує половину прибутку і 90% компанії належить державі. 10% цієї компанії, проте, знаходиться в руках невеликої тіньової фірми (3), яка часто пов’язується в українських ЗМІ з оточенням Януковича. Є значні підозри, що компанія служить прикриттям для відмивання коштів сім’єю Януковича (4).

Токсичні води для гідророзриву у відкритих водоймах

В останні місяці Мільйодефенсі і Друзі Землі України досліджували місця буріння Shell (5). Вони виявили, що забруднена бурова рідина і вода для гідророзриву зберігаються у відкритих водоймах, які відокремлені від землі лише шаром пластику. Вода в цих водоймах містить хімічні речовини і токсини, такі як важкі метали, летючі органічні сполуки і радіоактивні матеріали, які зустрічаються в природі глибоко під землею. Ці речовини є шкідливими для здоров’я, коли вони потрапляють у ґрунтові води або випаровуватися з резервуарів у повітря.

Гірт Рітсема каже: “Shell використовує подвійні стандарти і швидше буде добувати сланцевий газ в країнах, де правила і правові норми не такі суворі. Це неприпустимо, що голландська компанія, така наприклад, як Shell – яка не наважиться ризикувати і вплутуватися у добуток сланцевого газу в Нідерландах, – може використовувати ці шкідливі і небезпечні методи в інших країнах.

У Нідерландах зберігання води для гідророзриву у відкритих водоймах не допускається у зв’язку з небезпекою витоку і випаровування шкідливих речовин, таких як бензол. Крім того, велика кількість метану – парникового газу, який має великий вплив на зміну клімату – випаровується з відкритих водойм. Виділення цього газу можна уникнути, якщо бурові розчини і воду для гідророзриву зберігати в герметичних баках, а не у відкритих водоймах (7).

Протести проти сланцевого газу по всьому світу

В Україні, як і в Нідерландах, стурбованість людей щодо сланцевого газу зростає. Це пов’язано з небезпекою забруднення підземних вод, виникнення землетрусів і впливу на ландшафт. Павло Хазан, координатор кампанії Друзів Землі України зі сталої енергетики коментує: “Український народ ніколи не погоджувався на видобуток сланцевого газу. Ряд місцевих громад заявили себе “вільними від сланцевого газу територіями”. Тепер, коли влада Януковича була повалена українським народом, новий уряд повинен негайно скасувати цей договір з Shell.

У найближчий час Мільйодефенсі розслідуватимуть діяльність Shell з видобутку сланцевого газу в Україні, Аргентині та Південній Африці. Разом з партнерськими організаціями з мережі Друзів Землі ми будемо намагатися – так само, як у Нідерландах – запобігти або зупинити буріння, закликати Shell взяти на себе відповідальність і закликати уряди докладати зусилля в напрямку розвитку екологічно чистої енергії.”

Примітки:

(1) Повідомлення про діяльність компанії Shell в Україні у засобах масової інформації, завжди відносяться до сланцевого газу; строго кажучи, однак, це не сланцевий газ, а газ ущільнених пісковиків. Це газ, який знаходиться в ущільнених пісковиках замість сланцю. Метод видобутку, в якому гідророзрив вчиняється глибоко під землею шляхом закачування під високим тиском води і хімічних речовин, є здебільшого таким самим, як під час видобутку сланцевого газу і, таким чином, ризики і вплив на навколишнє середовище співставні.

(2) Новина від 24 січня 2014 року: “Україна і Shell підписали угоду на $ 10 млрд. щодо видобутку сланцевого газу” (http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-21191164). На додаток до угоди, укладеної в Давосі у січні 2013 року, Shell також має угоду про партнерство з українською газовою компанією “Укргазвидобування” для видобутку газу з нетрадиційних джерел в тому ж регіоні. Більш детальну інформацію про ці угоди можна знайти на українському сайті компанії Shell (http://www.shell.ua/aboutshell/our-business-tpkg/onshore/where-we-operate.html).

(3) СПК Геосервіс (http://spkgeoservice.com.ua/)

(4) Статті про зв’язки між Януковичем і ТОВ “Надра Юзівська”:

  • http://forbes.ua/business/1338156-rassledovanie-partner-shell-i-chevron-v-gazovyh-proektah-neprostaya-malenkaya-firma
  • http://antac.org.ua/en/2012/08/partners-of-exxonmobil-and-shell-companies-based-in-bedroom-communities/
  • http://oilprice.com/Energy/Natural-Gas/Ukraine-to-Become-Shale-Gas-Superpower.html

(5) Shell має дозвіл на видобуток сланцевого газу в районі майже 8000 квадратних кілометрів між містами Харків та Донецьк у Східній Україні. Перше буріння було проведено наприкінці 2013 року і в даний час проходить на другому майданчику. Shell планує здійснити буріння в десяти місцях в 2014 році і почати промисловий видобуток сланцевого газу в Україні в 2015 р. (новина від 27 січня 2014 року: “Співпраця України з Shell розширена” )http://en.for-ua.com/news/2014/01/27/104827.html)).

(6) Чотири резервуари об’ємом 7500 кубічних метрів розташовані на буровому майданчику Біляївської-400. Три водосховища в даний час заповнені рідиною і відходами буріння, четвертий резервуар призначений для зберігання води для гідророзриву. На буровому майданчику Ново-Мечебилівської-100 резервуари вириті, але ще не використовуються.

(7) Метан є парниковим газом, у 83 рази потужнішим ніж CO2 протягом перших 20 років. У звіті про оцінку впливу на навколишнє середовище для бурової Біляївська-400, Shell заявила, що викиди метану протягом фази проведення гідророзриву складуть 15.7 тонн (Таблиця 4.2.18, рядок 7, стовбчик 7, с. 54 http://s04.static-shell.com/content/dam/shell-new/local/country/ukr/downloads/pdf/update20130830/obhc-b400.pdf). Дослідження на аналогічних свердловинах в США як з відкритими резервуарами, так і з герметичними баками, включаючи установки для захоплення метану (Аллен та ін., 2013 р.) показує, що середній рівень викидів у фазі проведення гідророзриву складає 1,7 тонн метану. Найнижчі зареєстровані емісії метану в цьому дослідженні складають 0,04 тонн метану при використанні найкращих доступних технологій, які є необхідними за європейськими принципами видобутку сланцевого газу. Викиди метану на буровій Біляївська-400, таким чином, майже у 400 разів вище, ніж дозволено європейськими нормами.

Оставьте комментарий