Екс-голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех заявила, що сланцевий газ в Україні – це великий міф та велика афера Януковича. Про це вона сказала в ефірі програми громадського мовлення Львівського прес-клубу, інформує кореспондент «Вголосу».
089
За її словами, Янукович намагався приховати свої промахи і промахи свого уряду в енергетичній сфері, розповідаючи світу та громаді про великі поклади сланцевого газу в України.

«На жаль, ані влада, ані лобісти цієї теми не хотіли слухати українських науковців, які розуміються на цьому питанні. Вони дзвонили у всі дзвони, говорячи, що вміст керогену в Олеській площі не перевищує 0,5%, тоді як в Америці становить 35%, у Польщі – 3%», – наголосила Ірина Сех.

Вона додала, що в США газовидобувні компанії взагалі не беруться до роботи, якщо вміст керогену менший за 10%.

«А нам Янукович розказував велику байку про те, що треба видобувати сланцевий газ», – підкреслила екс-голова комітету.

Щоб не бути голослівною, Сех процитувала позицію науковців львівського відділення Українського державного геологорозвідувального інституту щодо вмісту органічної речовини у сланцях в Україні.

«Кандидат геолого-мінералогічних наук Володимир Харкевич і, зрештою, гірнича енциклопедія говорять про те, що в Олеській та Юзівській площах такого сланцю немає. Бо чим цікавий сланець? Перш за все вмістом органічної речовини керогену», – пояснила екс-голова комітету.

Як приклад вона навела Америку, де вуглеводні сконцентровано на глибині 180 м. У Польщі ситуація інша – 2 км. В Олеську взагалі невигідно видобувати. Вуглеводні залягають на глибині 2-4 км, що є дуже затратним під час видобутку сланцю.

Ірина Сех також розповіла про дослідження «Шеврону» та компанії «Exxon Mobil», які вони проводили в Польщі на суміжних з українським сланцем ділянках.

«Після проведених досліджень «Exxon Mobil» відмовився від промислової розробки сланцю. «Шеврон» також проводив експертизу вуглеводнів, що вирішив? Стежитимемо за ситуацією», – додала Сех.

Як писав «Вголос», за інформацією голови адміністрації Президента Валерія Чалого, компанія «Шеврон» відмовилася від проекту видобутку сланцевого газу на Олеській площі у Львівській та Івано-Франківській областях.

Нагадаємо, торік, 5 грудня 2013 року, Кабінет Міністрів підписав угоду про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуть у межах ділянки Олеська, між Україною, компанією «Шеврон Юкрейн Б.В.» і ТзОВ «Надра Олеська». Натомість після підписання угоди «Шеврон» так і не розпочав робіт на Олеській площі.

Оставьте комментарий