Чи розвивати видобуток сланцевого газу в кризових умовах? Аргументи «за» і «проти» обговорили учасники панельної дискусії 15 грудня 2014 року в Києві.
085
Дискусія породила більше питань, ніж відповідей, та ще раз підтвердила, що видобуток газу нетрадиційних покладів – не панацея для енергетичної сфери України.

Точку зору громадськості та природоохоронних організацій представив Олег Савицький, координатор програми з екологізації енергетики Національного екологічного центру України. Він звернув увагу гостей заходу на те, що наразі в Україні немає цілісного розуміння, якою має бути енергетична незалежність в країні, а не її примарне уявлення: «Чи варто залучати інвестиції, якщо немає реального уявлення, який результат матиме від цього країна? Доки енергетичний сектор України є наскрізь корумпований, будь-які проекти в ньому нічого позитивного країні не дадуть».

За словами Олега Савицького, тільки розвідка покладів нетрадиційного газу відбуватиметься упродовж декількох років, не даючи практичних результатів. І лише за сприятливих умов, через 5 років теоретично можна отримати економічний результат у масштабах країни. А енергетичні питання ми маємо вирішувати вже зараз. «Всі енергетики одержимі видобутком чогось нового. Вони ігнорують стан наявної інфраструктури. Ігнорують, що в нас одна з найбільш витратних економік у Європі. На одиницю ВВП у нас споживається утричі більше енергоресурсів, ніж у середньому в країнах Євросоюзу. Чомусь в Україні на відміну від решти Європи ніхто не хоче залучати інвестиції в галузі, що можуть дати цілком відчутний ефект в досягненні енергетичної незалежності одразу: високі технології, енергозбереження, відновлювальні джерела енергії», – додав він.

До того ж, в Україні немає цілісної системи екологічного моніторингу та контролю за діяльністю видобувних компаній. Це, в свою чергу, не дозволяє Україні дотримуватися тих норм і практик природоохоронної політики, що є загальноприйнятими в Європейському Союзі.

Символічно, за декілька годин до заходу стало відомо, що компанія «Шеврон» вирішила в односторонньому порядку вийти з проекту з освоєння Олеської ділянки. Однак питання з порядку денного не знімається, адже в сланцевому газі влада вбачає майбутнє України.

Як зауважив прибічник видобутку сланцевого газу Олександр Петровський, професор Івано-Франківського університету нафти і газу, поки не відомо, чи є поклади сланцевого газу, і чи їх достатньо в Україні. Сьогодні немає відповіді, чи видобування сланцевого газу в Україні буде економічно вигідним, це питання ще вивчається. Але, чи вигідний видобуток сланцевого газу з точки зору національних, екологічних та соціальних інтересів – на рівні держави ці питання досі дослідженими не були.

Оставьте комментарий