Округ Велд-Каунті, що у Штаті Колорадо (входить у першу десятку країни за кількістю населення), найбільш постраждав від стихійного лиха — небаченої досі повені, що сталася у середині вересня 2013 року.

Але найдемократичніші у світі засоби масової інформації у процесі висвітлення трагедії, «забувають» про явну небезпеку — наслідки видобутку сланцевого газу, наслідки процесу, що зветься фрекінг.

У Велд-Каунті пробурено 20000 свердловин. Коли їх затопило, цистерни з хімікатами для фрекінгу падали і переверталися. Це засвідчили місцеві жителі, які надіслали фото і відео журналістам і урядовцям. Але ні преса, ні політики і словом не прохопилися щодо небажаної у США теми наслідків фрекінгу. Блоґери назвали це «медіа-блекаут»: «Усе, що я чую по телевізору, це те, що дощі досі йдуть».

Тим не менше, під тиском громадськості, преса мусила ставити матеріали до друку — «Денвер Пост нарешті висунули голову зі своєї дупи і написали статтю» (блоґ texassharon.com).

Чиновники запевняють громадськість, що знають про небезпеку і наслідки. «Масштаби будуть безпрецедентними», — заявив керівник Департаменту природніх ресурсів Майк Кінґ. Показово, що обстежувати 50000 свердловин у штаті направили всього 20 інспекторів, а промисловці розповідають, що не мають змоги дістатися до затоплених свердловин і не можуть визначитися з їх розташуванням: «Так ми бачили у соцмережах затоплені бурові вежі і цистерни, що плавають у воді, але не знаємо де це. Якщо місцеві жителі нас проведуть, то ми подивимося» (Тіша Шулер, президент Нафтогазової асоціації Колорадо у коментарі газеті Денвер Пост). Подібні заяви мешканці штату розцінюють, як знущання: «Візьміть собі трішки грошей найняти літак із тих коштів, на які ви наймаєте адвокатів, щоби воювати проти місцевих громад».

Місцеві жителі впевнені, що уряд дозволив газовикам самим розрулювати ситуацію, отже і винних у забрудненні наволишнього середовища не шукатимуть.

Оставьте комментарий