ВО «Свобода» оскаржуватиме рішення Харківської обласної ради, яка погодила проект угоди про видобуток сланцевого газу на території області. Видобуток сланцевого газу методом гідророзриву з використанням хімічних речовин може призвести до забруднення водоносних горизонтів і втрати підземних питних джерел.

Прикметно, що питання про надання погодження в порядку денному сесії облради з’явилося лише напередодні в другій половині дня. Очевидно, що депутати свідомо намагалися уникнути розголосу небезпечного для громади області питання. Адже видобування сланцевого газу в Україні вже викликало хвилю обурення екологів, які запевняють, що це призведе до значного порушення поверхні, втрати природних ландшафтів, а великим земельним площам загрожує втрата родючості. Загроза нависає також над стратегічними запасами підземних вод та річкою Сіверський Донець.

Аби донести думку громади, на сесії Харківської облради виступив народний депутат України, очільник Харківської обласної організації ВО «Свобода» Ігор Швайка. Він наголосив, що основними екологічними загрозами та недоліками розвідки й видобування сланцевого газу є…

Але попри це Харківська облрада затвердила проект угоди про видобуток сланцевого газу. За це рішення проголосували 88 зі 136-ти депутатів.

«Харківська обласна рада, керована біло-синьою ордою, робить все, щоби Слобожанські землі лишилися по суті випаленим полем. Очевидно, що безпека під час виконання цих робіт настільки низька, а негативний вплив на навколишнє середовище такий великий, що сьогодні вибір стоїть не між «правильно» й «неправильно». Урядовці та горе-депутати сьогодні думають тільки про те, скільки грошей перекочує до їхніх кишень, а громада, керуючись здоровим глуздом, виходить на вулиці міст та сіл, щоби захистити своє право на безпечне життя. Під солодкими обіцянками мільярдних інвестицій криється величезна шкода, незрівнянна з цими грошима. Зважаючи на те, що Харківська обласна рада погодила проект угоди про розподіл вуглеводнів, які має намір видобувати компанія «Шелл», ми з Українською екологічною лігою готуватимемо позовні заяви та переходитимемо до акцій прямої дії«, — заявив голова Харківської обласної організації ВО «Свобода», народний депутат України Ігор Швайка.

Оставьте комментарий