Доповідь Єлизавети Алексєєвої, керівника юридичного відділу МБО «Екологія-Право-Людина». Доповідь про горизонтальні правові інструменти захисту охорони довкілля, про питання міжнародних зобов’язань.

Горизонтальні інструменти: це оцінка впливу на довкілля, доступ до екологічної інформації, участь в процесі прийняття рішень, екологічне звітування та моніторинг. Горизонтальні тому, що вони покривають всі інститути екологічного права. Три перші речі чітко передбачені міжнародними жорсткими зобов’язаннями України на сьогодні. Вже 10 років Україна повинна їх виконувати.

Міжнародні договори стосуються не лише Мінприроди, а всього уряду. «Екологія-Право-Людина» давно намагається виходити на інші відомства, але тут потрібна підтримка всіх громадських організацій.

Україна не є членом ЄС. Впроваджувати директиви, як їх впроваджують члени ЄС, ми не маємо юридичних зобов’язань. Але в 2010 р. Україна підписала Протокол про приєднання до європейського Енергетичного товариства. В рамках цього договору, щоб торгувати з Європою електроенергією, Україна взяла на себе зобов’язання повністю впровадити всі положення Директиви про оцінку впливу на довкілля певних державних та приватних проектів.

По Орхуській конвенції, конвенції Еспо Україна вже 10 років на міжнародному рівні визнана порушницею. Проти неї будуть впроваджені санкції. Нове керівництво Мінприроди повинне зробити хоч якісь технічні кроки, щоб вирішити ці проблеми за допомогою громадських організацій.

Оставьте комментарий